Program podrške MSP

Država će i u 2021. godini pružiti bespovratnu finansijsku podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama za nabavku proizvodne opreme, građevinske mehanizacije/mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata. Cilj podrške je da se olakša finansiranje nabavke opreme i jačanje konkurentnosti nacionalne privrede.

Bespovratna sredstva će biti obezbeđena zajedno sa kreditom koji će biti odobren od strane partnerske banke ili finansijskog lizinga lizing kompanije, izabranih na osnovu raspisanog Javnog poziva Ministarstva privrede, koji važi do 19. februara 2021. godine.

Za realizaciju ovog programa u budžetu Republike Srbije izdvojeno je 1.550.000.000,00 dinara.

Privredni subjekti mogu ostvariti pravo na dodelu bepospovratnih sredstava u iznosu do 25% od neto vrednosti nabavke proizvodne opreme. Iznos odobrene bespovratne pomoći ne može biti manji od 500.000,00 dinara, niti veći od 5.000.000,00 dinara. Minimalna sopstvena sredstva firme koja podnosi zahtev iznose 5% od ukupne neto vrednosti opreme koja se nabavlja, dok će ostatak biti obezbeđen iz kredita poslovne banke ili finansijskog lizinga lizing kompanije.

Ovo sve je svakako rezultat napora i inicijativa privrede ujedinjene u Uniji poslodavaca Srbije, koje smo od početka epidemije bolesti COVID-19, formulisali i dostavili nadležnim institucijama.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *