Program „Moja prva plata“ i doprinos UPS boljim uslovima za poslodavce

“Moja prva plata” je nov program aktivne politike zapošljavanja čiji je cilj da podrži mlade u najkritičnijem prelaznom periodu od završetka formalnog obrazovanja do ulaska na tržište rada i prvog zaposlenja. U definisanju uslova ovog programa aktivno je učestvovala i Unija poslodavaca Srbije (UPS).

Nacionalna služba za zapošljavanje danas je raspisala Javni poziv poslodavcima i objavila uslove pod kojim poslodavci mogu da se uključe u ovu akciju. Imajući u vidu da se radi o mladima bez radnog iskustva, ovaj program omogućava poslodavcima da uz podršku i subvencije države dodatno investiraju u stručno usavršavanje mladih koje će kasnije omogućiti i mladima, ali i poslodavcima da ostvare konkurentnu poziciju na tržištu rada. Program “Moja prva plata” je urađen po uzoru na ranije popularanu i vrlo uspešnu meru aktivne politike zapošljavanja “Moja prva šansa” koja je imala izuzetne efekte na zapošljavanje svih mladih koji su učestvovali u ovoj meri.

Predstavnici UPS posebno su zadovoljni uvaženim predlozima, među kojima je i ukidanje uslova za kandidate koji su uključivali minimum šest meseci na evidenciji Nacionalne službe, kao i prosek od 8,5 za fakultetski obrazovane mlade ljude, što je poslodavcima otežavalo učešće u sličnim programima.

Poslodavci koji su zainteresovani za učešće u Program mogu se prijaviti u period od 18.08.2020. do 25.09.2020. godine. Prijava se podnosi elektronski na portalu mojaprvaplata.gov.rs gde su objavljene i druge značajne informacije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *