Produžen rok za potpuni prelazak na novi model fiskalizacije

Posle dugogodišnje primene Zakona o fiskalnim kasama, krajem prošle godine je donet Zakon o fiskalizaciji. Ovim zakonom se uređuje predmet fiskalizacije, postupak fiskalizacije preko elektronskog fiskalnog uređaja, sadržaj fiskalnog računa i druga pitanja značajna za fiskalizaciju. Primena ovog zakona je trebalo da počne od 1. januara 2022. godine.

Ministarstvo finansija pokrenulo je kampanju pod nazivom Budi eFiskalizovan putem koje će informisati  javnost o novom modelu fiskalizacije u Republici Srbiji.

Novi model fiskalizacije podrazumeva upotrebu elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom. Osim kase, elektronski fiskalni uređaj može da bude i računar, tablet, mobilni telefon. Takođe, QR kod na svakom računu podrazumeva da kupci proizvoda, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom.

Poreski obveznici će moći postepeno da prelaze na novi model fiskalizacije od 1. novembra 2021. godine (tranzicioni period). Takođe, postoji obaveza da ukoliko jedan prodajni objekat uđe u tranzicioni period – svi fiskalni uređaji u tom objektu budu u istom statusu. Putem subvencija države obveznicima fiskalizacije će biti pokriveni neophodni troškovi prelaska na novi model. Poreski obveznici će direktno dobijati novčana sredstva potrebna za prelazak na novi model fiskalizacije.

Rok za potpuni prelazak na novi model fiskalizacije će biti produžen, tako da će obveznici fiskalizacije biti u obavezi da u potpunosti pređu na novi model do 30. aprila 2022. godine.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *