Privrednici iz Srbije i Crne Gore istakli neophodnost ukidanja barijera u prometu roba između dve zemlje

Unija poslodavaca Srbije je danas ugostila predstavnike privrednika iz Crne Gore, članove Unije poslodavaca Crne Gore. Sastanku je prisustvovao i otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Srbiji a.i. Predrag Mitrović sa saradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o poslovnom ambijentu i biznis barijerama, tržištu rada, i o prometu lica, roba i usluga na graničnim prelazima.

Unija poslodavaca Srbije i Unija poslodavaca Crne Gore zajednički se zalažu za ukidanje barijera između dva nacionalna tržišta i veću saradnju i ove dve organizacije poslodavaca, i dve privrede u celini.

“Nama kao poslodavcima ostaje da zajednički identifikujemo probleme, nađemo načine da se oni reše i da utičemo na nadležne da ta rešenja implementiraju. Problemi su uglavnom zajednički, odnose se na migraciju radne snage, protok roba i usluga, troškove i na neuređenu infrastrukturu kako na našoj tako i na crnogorskoj strani. Najveći problem su svakako barijere koje nastaju u vremenskom protoku roba između Srbije i Crne Gore”, rekao je Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Na sastanku su identifikovani glavni problemi, prvenstveno migracija radne snage što je veoma značajno sa stanovišta obe privrede kojima nedostaje veliki broj radnika, i naglašavanje neophodnosti da se ona na mnogo brži i funkcionalniji način angažuje, zatim opterećenost brojnim barijerama koje postoje u prometu robe, odnosno brojni carinski propisi koji zahtevaju zadržavanje robe, dodatne kontrole robe koja nekad ima urgenciju da se što pre distribuira a nepotrebno se zadržava na granici, tu su i drugi troškovi koji otežavaju poslovanje privrede kao što su troškovi platnog prometa i druge finansijske transakcije.

” Srbija je najznačajniji partner crnogorskoj privredi, kao i da su privrede obe zemlje opterećene mnogim barijerama, mnogim duplim troškovima, nepotrebnim zadržavanjem i neomogućavanjem funkcionalnosti za obavljanje delatnosti. Ono što pravi barijere je administracija, određeni sistemi, aparati, koji ove dve privrede doživljavaju kao dva potpuno različita tržišta. Mi to tako ne vidimo jer smo mi upućeni jedni na druge, toliko zavisimo jedni od drugih, gotovo da ne postoji firma u Srbiji koja nema predstavništvo u Crnoj Gori, mi smo kompatibilni u svakom segmentu privređivanja, po standardima i svim načinima na koji funkcioniše privreda i želimo da ta kompatibilnost rezultira što boljim prometom, boljom i bržom cirkulacijom roba, usluga i finansija.Potrebno je obema privredama da što bolje sarađuju, potrebno je da rešimo probleme i radne snage i barijera koje imamo u prometu roba , kao i mnoge stvari koje će doneti još bolju saradnju dvema privredama koje su i na mnoge druge načine povezane”, istakao je predsednik Unije poslodavaca Crne Gore Slobodan Mikavica.

Pored članova Predsedništva I Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije, sastanku su prisustvovali predstavnici iz crnogorskih kompanija Cedis, Tina Time, Luka Bar, Data lab, Budvanska rivijera, Aerodromi CG, Investteam LLC i Volim Podgoricu.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *