Privreda Srbije i Crne Gore želi otvoreno tržište i ukidanje barijera za poslovanje

Danas je u prostorijama Unije poslodavaca održana 21. sednica Skupštine Unije. Skupština je prihvatila izveštaj o radu Stručne službe u periodu između dve skupštine. Direktor Unije Srđan Drobnjaković podneo je finansijski izveštaj, a predstavnici Stručne službe izvestili su o radu sektora za članstvo, za pravne poslove, kao i o komunikacijama Unije u prethodnom periodu.

Članovi Skupštine Unije upoznati su sa najvažnijim aktuelnim inicijativama Unije za poboljšanje uslova za poslovanje naših članova. Među njima je inicijativa za kontrolisano povećanje cene električne energije, kao neophodna mera da se spreči ozbiljan udar na poslovanje preduzeća. Najavljeno poskupljenje od preko 100% izazvalo bi domino efekat, kroz povećanje cena roba i usluga, samim tim i kroz snižavanja životnog standarda građana, čime bi bio obesmišljen napor i rad na povećanju minimalne cene rada.

Istaknuta je potreba za smanjenje akcize na gorivo za preduzeća koja posluju u oblasti transporta, kao i za olakšavanje poslovanja brojnih zanatskih radnji koje će biti pogođene novo elektronskom fiskalizacijom.

Sednici skupštine je prisustvovala i delegacija Unije poslodavaca Crne Gore, i zajednička poruka obe poslodavačke organizacije je da privreda Srbije i Crne Gore želi otvoreno tržište i ukidanje barijera za poslovanje. U ime Unije poslodavaca Crne Gore predsedniku Unije poslodavaca Srbije, Milošu Neneziću uručena je plaketa za dugogodišnje prijateljstvo i saradnju.

Unija poslodavaca Srbije i Unija poslodavaca Crne Gore zajednički se zalažu za ukidanje barijera između dva nacionalna tržišta i veću saradnju i ove dve organizacije poslodavaca, i dve privrede u celini.

„Oba naša tržišta mala su u odnosu na globalne razmere. Neophodno je da naša tržišta ukrupnjujemo i da najpre svi mi kao susedi sarađujemo“, rekao je na početku razgovora Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije. „Mi sada vodimo direktne razgovore između dve privrede, koji treba pre svega da identifikuju probleme, a onda i da pokrenu inicijative za njihovo rešavanje, naš cilj je otvoreno tržište, jer posao ne poznaje granice“.

„Evidentni su problemi u odnosima dve zemlje, ali je isto tako sigurno da ih poslodavci nisu izazvali. Mi kao dve društveno odgovorne organizacije želimo da probleme rešavamo i ovaj sastanak je početak rada u tom pravcu“, izjavio je Predrag Mitrović, predsednik Unije poslodavaca Crne Gore. „Nedopustive su neke stvari, kao što je čekanje kamiona na našim granicama od 2 ili 4 sata, to je jedna od tema koju otvaramo, ali svakako i želimo razgovor o ukupnom poboljšanju poslovnog ambijenta, rešavanje pitanja zapošljavanja i to u oba pravca, građana Crne Gore u Srbiji i građana Srbije u Crnoj Gori.”

Uniji poslodavaca Crne Gore uručena je plaketa Trayal korporacije za dugogodišnju poslovnu saradnju, koju je primio predsednik UPCG Predrag Mitrović. U ime Unije poslodavaca Srbije Ivici Lazoviću, direktoru Agencije za mirno rešavanje mirnih sporova i Sonji Veselinović ispred Trayal korporacije uručena je Plaketa Unije poslodavaca Srbije.

Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije i Predrag Mitrović, predsednik Unije poslodavaca Crne Gore

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *