Prijava poslodavaca za dualno obrazovanje do kraja januara

Svi poslodavci koji žele da se uključe u sistem dualnog obrazovanja u školskoj 2021/2022 godini, mogu to da učine do 31. januara, podnošenjem online prijave, dostavljanjem Izjave o spremnosti za uključivanje i zahteva za akreditaciju preko veb portala Privredne komore Srbije (PKS) na kojem je neophodna registracija.

Takođe, od 2021/2022 školske godine, a na inicijativu privrede, uvode se i novi obrazovni profili, kao što su tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe.

Među prioritetima privrede Srbije je i potreba za kvalitetnim stručnim kadrom, jer samo tako se može govoriti o održivosti poslovanja. Dualno obrazovanje je dobar korak ka ovom cilju i služi navedenom prioritetu, s obzirom na to da ovaj model podrazumeva da đaci direktno u industriji uče svoj posao, istovremeno stičući i preduzetničke veštine. A poslodavci posle pri zapošljavanju imaju daleko manje troškove obuke.

Ovo sve je razlog što je reforma obrazovanja visoko u agendi Unije poslodavaca Srbije, i razlog našeg učešća u kreiranju dualnog modela obrazovanja isključivo spram potreba privrede. Inače ovaj deo sistema srednjeg obrazovanja i vaspitanja je zaživeo od školske 2019/2020.

Spisak svih obrazovnih profila za školsku 2021/2022 godinu možete pogledati ovde.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *