Približeni stavovi socijalnih partnera, konačnog dogovora još nema

Na današnjoj sednici Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta postignut je značajan napredak ka dogovoru o minimalnoj ceni rada, ali konačan dogovor nije postignut. Razgovori će biti nastavljeni na sednici Socijalno-ekonomskog saveta koja je zakazana za 2. septembar.

„Iako konačni dogovor nije postignut, izuzetno je važno što svi socijalni partneri pokazuju razumevanje za argumente druge strane i zahvaljujući tome znatno smo se približili rešenju“, izjavio je posle sastanka Miloš Nenezić, predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta i predsednik Unije poslodavaca.

„U naporima da izjednačimo minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošačkom korpom, mi smo već dostigli 80% korpe, a taj procenat je donedavno bio tek preko 50%. Nama je važno i da se ne uruši privreda, jer ne smemo zaboraviti da su poslodavci ti koji pune budžet, a koji se onda raspoređuje na način koji je optimalan za sve“.

„Vlada Srbije je na današnjem sastanku izašla sa predlogom da se miminalna zarada poveća sa 32.000 na 35.012 dinara“, rekao je ministar finansija Siniša Mali, posle sastanka koji je danas održan u Uniji poslodavaca Srbije.

Po rečima ministra finansija, predlog je i da se neporezivi deo minimalca poveća sa 18.300 na 19.300 dinara, a novina današnjih pregovora je i predlog Vlade da se doprinos za PIO na teret poslodavca smanji za 0,5%.

 „Mi potvrđujemo opredeljenje da minimalna zarada raste daleko brže nego što raste bruto društveni proizvod i za samo četiri godine, od 2017, mi imamo situaciju da je BDP porastao ukupno 17%, a minimalac za čak 50%. U istom periodu, potrošačka korpa poskupela je 10% što znači da minimalna zarada raste čak pet puta brže nego korpa.“

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *