Pregovori oko minimalne cene rada i dalje u toku

Unija poslodavaca Srbije ne podržava da Srbija bude zemlja jeftine radne snage jer je i poslodavcima u interesu da firme dobro posluju i radnicima isplaćuju više zarade u skladu sa zakonskim propisima – kazao je Srđan Drobnjaković direktor Unije poslodavaca Srbije.

Poslodavci nisu protiv povećanja minimalne cene zarada, ali za njeno određivanje je potrebno pratiti makroekonomska i golobalna kretanja, a ne samo odredbe Zakona o radu – ukazao je Drobnjaković. Da bi se stekli uslovi za povećanje minimalne zarade važno je da se poveća iznos neoporezivog dela zarade i smanje porezi i doprinosi, i parafiskalni nameti – ističe Drobnjaković.

Kao primer navodi Makedoniju, koja je smanjenjem dažbina prema državi na 39 odsto, za dve godine uspela da poveća priliv u budžet više od pet odsto. Ako bi se ovaj primer sledio kod nas, mogli bismo očekivati da dosta poslodavaca iz sive zone pređe u legalne tokove. Rezultat ovoga bilo bi povećanje broja onih koji bi redovno plaćali poreze i doprinose – istakao je Drobnjaković

 

Za više informacija pogledati:

https://www.dnevnik.rs/index.php/ekonomija/naslovi/minimalac-nekad-znacio-da-je-firma-u-krizi-danas-30-08-2017

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *