Pregovori o minimalnoj ceni rada

Poslednjih nekoliko meseci, socijalni partneri su aktuelizovali diskusiju na temu minimalne cene rada u Republici Srbiji (koja trenutno iznosi 143 dinara po radnom času), a dana, 27. avgusta 2018. godine i zvanično su počeli pregovori na nivou Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije o visini minimalne cene rada za 2019. godinu. Podsećamo vas da se minimalna cena rada utvrđuje po radnom času bez poreza i doprinosa, za kalendarsku godinu, najkasnije do 15. septembra tekuće godine, a primenjuje se od 1. januara naredne godine.

Predstavnici sindikata su izašli sa čvrstim zahtevom kojim traže da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom – iznosom od 36.278,00 dinara.

Unija, ali ni predstavnici Vlade, nisu izneli svoje konkretne predloge o visini minimalne cene rada za 2019. godinu.

Polemika, koja se vodila na sastanku, najviše se odnosila na javni sektor, s obzirom da oko 100.000 zaposlenih iz ovog sektora prima minimalnu zaradu. Od toga su oko 25.000 zaposlenih na budžetu države, (uglavnom sektor prosvete, i to nenastavno osoblje), dok je 75.000 zaposlenih u državnim preduzećima.

Podaci kažu da je ukupan broj zaposlenih u Srbiji sa minimalnom zaradom oko 350.000.

Inače, ukupan broj zaposlenih na budžetu države je 450.000, sa prosečnom platom od 53.000,00 dinara, dok je broj zaposlenih u javnim preduzećima oko 300.000, sa prosečnom zaradom od 45.345,00 dinara.

Unija poslodavaca Srbije, kao odgovoran socijalni partner, bila bi spremna da podrži povećanje minimalne cene rada ukoliko dođe do smanjenja opterećenja na zarade, prvenstveno uvećanja neoporezovanog dela, te smanjenja poreza i doprinosa na zarade i posebno uređenja zakonske regulative u oblasti fiskalnih i parafiskalnih nameta sa ciljem postizanja predvidljivih i logičnih troškova poslovanja što bi u značajnoj meri unapredilo položaj i stanje kako poslodavaca, tako i zaposlenih.

Izneti stavovi Unije poslodavaca Srbije su zasnovani na rezultatima istraživanja o minimalnoj ceni rada sprovedenog među poslodavcima i koristimo priliku da se zahvalimo svima koji su učestvovali u konsultacijama sa nadom i velikom željom da u svojim zahtevima istrajemo i unapredimo privredni ambijent u kom poslujemo.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *