Pregovori o minimalnoj ceni rada i danas bez konačnog dogovora 

Na današnjem sastanku pregovaračkog tima koji se bavi približavanjem stavova socijalnih partnera oko utvrđivanja minimalne cene rada za 2020. godinu, predstavnici sindikata su došli sa novim predlogom i nižim zahtevom u odnosu na prvobitni. Njihov predlog je da se minimalna cena rada poveća najmanje 20 odsto, u odnosu na prethodnih 24,5 procenata, ali su pri istom stavu ostali i predstavnici ministarstva i državnih organa da povećanje “minimalca” može biti od 6 do 10 odsto, kao i istog stava poslodavaca da je povećanje moguće do maksimalno deset odsto uz umanjenje doprinosa na zarade od dva odsto.

I ovaj sastanak je završen bez dogovora, te se očekuje da bi do usaglašavanja različitih stavova socijalnih partnera moglo doći na sednici Socijalno-ekonomskog saveta koja je zakazana za 3. septembar 2019. godine

Ukoliko se u okviru pregovaračkih timova ne postigne dogovor, minimalnu cenu rada za 2020. godinu doneće Vlada Republike Srbije. Minimalna cena rada  utvrđuje se po radnom času bez poreza i doprinosa za kalendarsku godinu najkasnije do 15. septembra tekuće godine, a primenjuje se od 1. januara naredne godine.

“Nema realnog poboljšanja poslovnog ambijenta, pre svega zato što se ne sprovode preporuke Socijalno-ekonomskog saveta, iako se donose konsenzusom predstavnika poslodavaca, sindikata i nadležnih ministarstava”, istakao je Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije.
Dodao je da su medju najvažnijim zahtevima privrednika, koji se ne odnose na novčana davanja, pojednostavljivanje birokratskih procedura, nepotrebnog čekanja na granici i raznih pregleda.

Nenezić je rekao da zna da sada “kada se stabilizovao budžet nije lako smanjiti poreze i doprinose, ali da su poslodavci spremni da ako se to desi taj iznos prebace za povećanje plata ili ako to nije moguće da im se poprave bar uslovi poslovanja”.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *