Preduzetnička dijaspora kao generator prekogranične ekonomske saradnje s Nemačkom

U okviru GIZ/CIM Programa: Migracija i razvoj (PME)  „Pospešivanje angažmana organizacija migranata (DO) u njihovom razvojno-političkom angažovanju“ i Projekta: Transfer znanja Nemačka – Srbija. Doprinos dijaspore, Centralni savet Srba u Nemačkoj – ZSD (kao nosilac projekta) i Grupa za prosperitet Srbije – GEPS (kao lokalni partner), organizovali su jednodnevnu  on-line radionicu: “Prenos znanja iz dijaspore- preduzetništvo, generator rasta, prekogranično proširenje”.

Cilj radionice je da učesnicima iz Srbije ukaže na nove razvojne mogućnosti i, kroz partnerstvo sa srpskom preduzetničkom dijasporom, omogući bolji nastup na određenim ciljnim tržištima (Nemačka, nemačko govorno područje i zemlje EU).

Radionicu su pozdravili predstavnici Centralnog saveta Srba u Nemačkoj, Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Ambasade Republike Srbije u Nemačkoj, Uprava za dijasporu i Srbe u regionu MSP, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), Privredne komore i Unije poslodavaca Srbije.

Ispred Unije poslodavaca Srbije govorio je  predsednik Izvršnog odbora, Andreja Brkić koji je istakao važnost ekonomske saradnje naše privrede sa inostranstvom, naročito sa kompanijama iz Nemačke koje u Srbiji zapošljavaju preko 70.000 ljudi.

Na radionici je napravljen osvrt na bitne interkulturalne razlike, na bitnu pripremu i analizu pre odlaska na sastanak, kao i na važnost strategije, planiranja i izrade kvalitetnog Biznis plana za širenje aktivnosti u inostranstvu. Prezentacija i način predstavljanja predstavlja najznačajniji utisak koji se ostavlja na buduće saradnike.  

Za uspeh na inostranom tržištu bitno je angažovanje savetnika, ali i ispitivanje tržišta, klijenata i konkurencije. Bez poverenja nijedna sredina ne može da funkcioniše kao celina koja gradi zajedničke ciljeve. Kredibilitet u poslovnim odnosima se ne gradi preko noći, za njega je potrebno vreme i čitav niz malih i velikih dela koja pokazuju da ste vi osoba od reči sa kojom je zadovoljstvo deliti poslovne ciljeve i aktivnosti.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *