Preduzetnica-žena u muškom društvu

Iako žena preduzetnica nije više “retka vrsta” u Srbiji, podaci mnogih sprovedenih istraživanja ukazuju na izražene razlike u ekonomskom položaju vlasnica u odnosu na vlasnike privatnih biznisa. Taj rodni jaz je još izraženiji u lokalnim sredinama gde su preduzetnice neretko  izložene i tradicionalnim uverenjima i predrasudama da je “voditi posao” tipično muška “priča”.

Od njih se očekuje da vode domaćinstva, brinu o deci i roditeljima. Žene utroše dvostruko više vremena na neplaćene poslove u domaćinstvu od muškaraca.

I druga statistika koja se bavi rodnim razlikama nije na strani žena. One su brojnije u Srbiji u odnosu na mušku populaciju, ali su manje aktivne na tržištu rada. Za obavljanje istih poslova, na istim pozicijama, žene su u proseku manje plaćene nego muškarci. Muška populacija poseduje više kapitala u odnosu na žene  što ih dovodi u nepovoljniji  položaj prilikom pokretanja sopstvenog biznisa.

Prema poslednjim dostupnim podacima Agencije za privredne registre od ukupno aktivnog broja preduzetnika svega 31 odsto činile su žene. I ovaj podatak treba uzeti oprezno jer koliko registrovanih preduzetnica stvarno upravlja svojim preduzećima? Određeni broj žena su samo formalno vlasnice preduzeća dok vođenje poslovanja i upravljanje obavljaju najčešće muški članovi njihovih porodica.

U susret Osmom martu-Danu žena želja nam je da Vam predstavimo naše hrabre i jedinstvene žene preduzetnice i ohrabrimo sve zainteresovane dame da naprave prvi korak ka sopstvenom poslovanju.

Neko je lepo rekao “da je preduzetnik biti lako-preduzetnik bi bio svako”, a biti preduzetnica u Srbiji nosi sa sobom brojne izazove. Za hrabre žene ovi izazovi predstavljaju lekcije koje im omogućavaju da osiguraju bolju budućnost za sebe, svoje porodice i  svoju zajednicu.

 Ko su naše hrabre preduzetnice? Kako su ušle u svet preduzetništva? Čime se bave i kako prevazilaze brojne izazove? Šta ih motiviše i ko im je najveća podrška u radu? Šta je preporuka drugim ženama?

Na sva ova pitanja u narednim danima odgovor će nam dati naše poštovane članice i uspešne preduzetnice. 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *