Predstavnici Unije poslodavaca Srbije na predstavljanju Posebnog izveštaja o diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, uz prisutvo brojnih predstavnika državnih organa i institucija, sindikata, poslodavaca, organizacija civilnog društva, ali i šire javnosti, predstavila je Poseban izveštaj i istraživanje o diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja koje je ovaj organ sproveo. Poseban izveštaj pripremljen je kao rezultat desetogodišnje prakse institucije Poverenika, a Narodnoj Skupštini Republike Srbije predstavljen je krajem prošle godine.

Kako se broj pritužbi u oblasti rada i zapošljavanja koje se podnose Povereniku nalazi u samom vrhu podnetih pritužbi i raste iz godine u godinu, samim tim je pitanje istih već dugo u fokusu rada ove institucije. Predstavljeni izveštaj, pored preduzimanja svih zakonom propisanih nadležnosti u vidu davanja mišljenja, preporuka mera, pokretanje strateških parnica i kontinuiranog rada na  povećanju informisanosti, još je jedan korak u borbi protiv diskriminacije i unapređenju stanja u ovoj oblasti.

Pored Izveštaja, na Konferenciji je predstavljeno i Istraživanje o diskriminaciji u oblasti rada koje je urađeno uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ). Istraživanjem su obuhvaćeni svi akteri na tržitu rada – poslodavci, zaposleni i nezaposleni, te ono zajedno sa Izveštajem, priručnikom Kodeks ravnopravnostiSmernice za izradu kodeksa antidiskriminacione politike poslodavaca u Srbiji o kome se takođe ovom prilikom upoznala javnost, predstavlja poseban alat poslodavcima, ali i svim ostalima u procesu izgradnje tolerantnog društva koje poštuje različitost i svima pruža jednake šanse. Istraživanje je pokazalo da među svim ispitanicima postoji percepcija da je diskrimanicija veoma izražena (to je stav čak 92% poslodavaca, 86% nezaposlenih i 84% zaposlenih), dok je lično iskustvo diskrimancije doživela oko jedna trećina anketiranih. Kao najčešći razlozi za diskriminaciju navode se članstvo u političkim organizacijama, starosno doba, pol i bračni i porodični status.

Na konfernciji je govorio N.E. Tomas Šib ambasador Republičke Nemačke u Srbiji, koji je istakao da je angažovanje i kontinuirani rad na smanjenju diskriminicije veoma važno, jer je ona štetna po celokupno društvo i privredni razvoj. Pored Ambasadora na skupu su govorili i Mario Reljanović iz Instituta za uporedno pravo, Tatjana Prijić, viša savetnica u Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Tatjana Jakobi, direktorka Centra za istraživanje javnih politika, Gradimir Zajić sociolog i Petar Antić iz GIZ-a.

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *