Predstavnici Unije poslodavaca Srbije na konferenciji “Dualno obrazovanje – znanje za budućnost“

Dana, 23. decembra 2019. godine, održana je Konferencija „Dualno obrazovanje – znanje za budućnost“ sa ciljem da doprinese unapređenju i promociji modela dualnog obrazovanja u Srbiji. Ovaj značajan događaj, organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pod pokrovitelјstvom Predsednika Republike Srbije.

Konferenciju je otvorio predsednik PKS Marko Čadež, koji je prisutne upoznao sa dosadašnjim rezultatima ovog modela realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja u kome se kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču, usavršavaju, odnosno izgrađuju znanja, veštine, sposobnosti i stavovi u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja.

Prisutnima se zatim obratio Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je istakao da dualni sistem podiže nivo kvaliteta obrazovanja u Srbiji.

O prednostima ovog modela obrazovanja govorili su i strani eksperti koji su podržali kreiranje istog u našoj zemlji. Profesor Švajcarskog ekonomskog instituta pri Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu dr Ursula Renold, pozdravila je dobre rezulate novog zakona i ukazala na mogućnosti uklјučivanja većeg broja mikro, malih i srednjih preduzeća. Noel Ginsburg, osnivač „Karijervajz Kolorado“, neprofitne organizacije na čiju inicijativu je uveden sistem dualnog obrazovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, podelio je iskustva o udelu i značaju dualnog obrazovanja za održivost poslovanja i ekonomski napredak jedne zemlјe.

Na kraju Konferencije, prisutnima se obratio i sam predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je ukazao da dualno obrazovanje ne donosi samo siguran posao, već i odgovornost i ozbiljnost, a naročito veštinu da se upravlja znanjem. Istakao je da će Srbija sa ovakvim sistemom biti mnogo otpornija i prilagodljivija na tehnološke promene koje budućnost donosi. Iz tog razloga je uputio i poziv poslodavcima da se aktivno uključe u ovaj sistem.

Ovom značajnom događaju, prisustvovali su predstavnici svih relevantnih institucija, organizacija, ustanova kao i učenici.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *