PREDSTAVLJENA KAMPANJA „Reci NE radu na crno!“

Dana, 19. februara 2018. godine, u Vladi Republike Srbije je predstavljena kampаnja „Reci NE radu na crno!“, čiji je cilj edukacija građana o koristi od suzbijanja sive ekonomije. Na predstavljanju kampanje učestvovali su Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, njegova ekselencija Arne Sanes Bjornstad, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji, Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić i V.D. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović.

U svom obraćanju na ovom događaju, Ministar za rad je rekao da je borba protiv sive ekonomije jedan od strateških ciljeva Vlade Srbije u narednom periodu, ali da je u ovoj borbi odgovornost kako na državi, tako i na samim građanima. Ministar je istakao da rad „na crno“, stvara nelojalnu konkurenciju, i ocenio da se njegovim suzbijanjem naša država stavila rame uz rame sa razvijeniom evropskim zemljama. Pri tom je podsetio, da se Vlada aktivno bavi zakonskim procedurama, te da je u decembru prošle godine usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu, dok će se u narednom periodu raditi na nacrtima zakona kojima će se regulisati rad na sezonskim poslovima, socijalno preduzetništvo, rad domaćih građana u inostranstvu i zapošljavanje stranaca. Najavio je takođe da je izrađen informator sa uputstvima kako na legalan način raditi u inostranstvu, za sve one građane koji odlaze van Srbije. Ministar je ovom prilikom uputio posebnu zahvalnost Vladi Kraljevine Norveške, koja je prepoznala važnost i potrebu da zajednički sa Republikom Srbijom učestvuje u suzbijanju dugogodišnjeg ukorenjenog problema.

Njegova ekselencija gospodin Bjornstad, je istakao da Kampanja predstavlja primer dobre prakse i želju institucija Republike Srbiji da motivišu građane da se bore protiv sive ekonomije. „Kada radite na crno ne dobijate socijalne benificije i ne dajete doprinos sistemu. To je jedna loša spirala koja traje. Loše je i za kompanije. U Norveškoj to ne zovemo siva ekonomija, nego varanje”, rekao je gospodin Bjornstad.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić se zahvalio Vladi Srbije i ministru Zoranu Đorđeviću na izuzetnoj saradnji i istakao da postoji niz zajedničkih aktivnosti koje su urađene i koje su u toku. Gospodin Nenezić je rekao da Unija poslodavaca podržava kampanju protiv nelegalnog rada i svaku akciju za unapređenje privrednog ambijenta.

Ovom prilikom Predsednik Unije je naročito istakao da u Srbiji ima blizu 400 neporeskih nameta, a da za jednu petinu ovih nameta kada ih plate, poslodavci ne znaju koliko će ih isti sledeći put koštati. Privreda Srbije zato smatra da je potrebno naći načine kako da se nameti smanje, ali da to ne utiče na državni budžet – što je ujedno i cilj Kampanje „Reci NE radu na crno“.

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *