Predstavljena CEELex baza radnog zakonodavstva zemalja Centralne i Istočne Evrope

Na događaju organizovanom od strane Međunarodne organizacije rada u okviru projekta ESAP, prezentovana je baza podataka radnog zakonodavstva zemalja Centralne i Istočne Evrope – CEELex. Baza CEELex proistekla je iz ideje da se sakupe radno pravni propisi i uporedna iskustva različitih zemalja i omogući slobodan pristup takvim podacima svim zainteresovanim licima preko ESAP platforme. Ova značajna baza sadrži ne samo nacionalne okvire radnog zakonodavstva 13 različitih zemalja (Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Albanija, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Ukrajina), nego i set od 10 različitih tema značajnih za radne i industrijske odnose u regionu: kao što su kolektivno pregovaranje, uslovi rada (minimalna zarada, radno vreme), otkaz ugovora o radu, rešavanje radnih sporova, nestandardni oblici zapošljavanja.

Baza je namenjena ne samo kreatorima državnih politika, pravnicima koji se bave radnim zakonodavstvom, sudijama, državnim zvaničnicima, sindikatima, poslodavcima, akademskim radnicima, studentima prava već i svim drugima zainteresovanim licima. Ona obuhvata sažetke i citate iz određenih članova zakona o radu i propisa na engleskom jeziku i omogućava pretraživanje zakona po državi i po temi ali i poređenje propisa različitih država. Pristup bazi je slobodan preko platforme ESAP: www.esap.online,  izborom baze CEELex. Platforma se ažurira jednom godišnje.

Pored nacionalnog koordinatora MOR – a za Republiku Srbiju, gospodina Jovana Protića, kao organizatora skupa ispred kancelarije MOR- a, kao panelisti na ovom značajnom događaju govorili su i Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i član ekspertskog tima CEELex, Prof. Dr Senad Jašarević i Direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, gospodin Mile Radivojević. Događaju su prisutvovali predstavnici reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ali i predstavnici brojnih institucija, udruženja i medija. Učesnici skupa pozdravili su kreiranje ove značajne baze a od predstavnika reprezentativnih sindikata, Unije poslodavaca Srbije, ali i drugih učesnika prositekla je inicijativa da baza bude dostupna i na srpskom jeziku, kako bi bila pristupačna širem krugu zainteresovanih strana, što je od strane predstavnika MOR- a, ali i ostalih panelista koji su učestvovali u njenom kreiranju dočekano sa odobravanjem i predočeno svima da je realizacija takve ideje moguća već u drugoj fazi projekta od januara iduće godine.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *