Predstavljanje Plana implementacije Garancije za mlade

U susret početku pilotiranja Programa Garancije za mlade, koji od januara 2024. godine startuje  na području gradova Sremske Mitrovice, Kruševca i Niša, tokom ove nedelje uspešno su održani sastanci u ova tri grada u kojima je predstavljen i Plan implementacije Garancije za mlade. Programom pilotiranja biće obuhvaćeno ukupno 28 lokalnih samouprava sa ciljem da u njima oko 4.520 mladih dođe do adekvatnog posla ili unapredi svoje šanse za ulazak na tržište rada, dok će oko 1.220 mladih biti obuhvaćeno finansijskim merama podrške.

Sastanci su ujedno bili prilika za aktivnu diskusiju o ulogama javnih, obrazovnih institucija, organizacija mladih i predstavnika privrede.

Predstavnici Unije poslodavaca Srbije izrazili su svoju punu podršku sprovođenju Programa. Oni su ujedno istakli potrebu za većom podrškom poslodavcima od strane države, kroz određene subvencije, kao i mogućnost rasterećenja poreza i doprinosa na zarade, ali i inovativne načine pomoći koje mogu da uključe dotiranje dela iznosa zarade za rad mentora kod poslodavaca koji budu uključeni u različite programe obuka. Takve mere pomogle bi da se poslodavci aktivnije i masovnije uključe u realizaciju aktivnosti čiji je krajnji cilj pronalaženje posla svakoj mladoj osobi koja bude obuhvaćena programom, a ujedno prilika privredi da dođe do kadra koji će imati potrebne veštine za poslove koji su neophodni domaćoj privredi.

Program Garancija za mlade ima za clji da mladima do 30 godina starosti omogući kvalitetnu  ponudu za posao, nastavak obrazovanja, prakse ili obuke u roku od četiri meseca od ulaska u stastus nezaposlenosti odnosno napuštanja ili završteka formalnog obrazovanja. Ciljne grupe su prvenstveno mladi iz NEET kategorije, koji se nalaze van sistema obrazovanja, zaposlenja ili obuka.

Implementacija Garancije za mlade uključuje nekoliko faza, uključujući identifikaciju planiranih mera promene zakonskog okvira, planiranje sredstava, koordinaciju relevantnih organizacija, socijalnih partnera i nevladinih organizacija.

Period od janaura 2024. do 2026. godine, do kada se planira pilotiranje Programa, ujedno je i period u kome će se sistematski raditi na podizanju institucionalnih, kadrovskih, tehničkih i svih drugih kapaciteta organa i organizacija koje treba da omoguće njegovo uspešno sprovođenje, kako bi se od januara 2027. godine na osnovu rezultata pilotiranja i naučenih lekcija krenulo sa realizacijom Programa na području cele teritorije Republike Srbije.

Vlada Republike Srbije na jučerašnjoj sednici usvojila je Plan implementacije Garancije za mlade,  čime su se stekle sve pretpostavke za početak njegove realizacije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *