Predsednik Unije poslodavaca Srbije na multilateralnim sastancima u Briselu

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, je tokom boravka u Briselu prošle sedmice učestvovao u više važnih sastanaka i događaja.

Prvi u nizu je bio sastanak predstavnika organizacija poslodavaca članica BusinessEurope-a u okviru prolećne sednice Izvršnog odbora ove organizacije. Jedna od važnih tema diskusije je bilo definisanje budućih odnosa Evropske Unije i Ujedinjenog kraljevstva, s obzirom na moguće negativne posledice Bregzita po evropske poslodavce. Postoji bojazan da bi se poslodavci mogli naći „na ivici provalije“ ukoliko do 31.12.2020. ne bude postignut sveobuhvatan dogovor koji će ići dalje od šturih dogovora oko carina, kvota za određene vrste roba i sličnog. Druga važna tema se ticala Evropskog zelenog dogovora kojeg je Evropska komisija predstavila sredinom decembra 2019. godine. Ovaj dogovor zapravo predstavlja mapu puta za održivost ekonomije EU pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u mogućnosti, a cilj je postizanje klimatski neutralne Evrope do 2050. godine.

U nastavku dana, gospodin Nenezić je učestvovao u događajima organizovanim povodom proslave 125. godišnjice od osnivanja Federacije belgijskih poslodavaca (FEB). Najpre je održan  Okrugli sto visokog nivoa uz učešće gospodina Hermana van Rompoja, bivšeg Premijera Kraljevine Belgije i prvog Predsednika Evropskog saveta. U diskusiji između delegacije BusinessEurope-a i gospodina van Rompoja posebno su, kao glavni izazovi koji stoje pred EU, istaknuti klimatske promene, Evropska autonomija i konkurentnost i socijalna kohezija. Usledila je posebna svečanost posvećena proslavi 125. godišnjice postojanja FEB-a, koja je održana u prisustvu Njegovog Kraljevskog Veličanstva Filipa i drugih visokih zvanica.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *