Predsednik Unije poslodavaca Srbije na Konferenciji u Ženevi

20. februara 2020. godine, u Ženevi , u UN Palati je održana Konferencija pod radnim nazivom “Praktična primena Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija”.

Organizator konferencije je Europe Business Assembly (EBA), međunarodna nevladina organizacija sa dobrovoljnim članstvom političkih, naučnih i biznis lidera iz celog sveta koja ima status specijalnog konsultanta Ekonomskog i socijalnog saveta Ujedinjenih nacija.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, je bio panelista u okviru jednog od pet panela, pod naslovom „Neosporna uloga obrazovanja u omogućavanju ekonomskog prosperiteta pojedinaca i zemalja; saradnja između obrazovnih institucija i preduzeća i programa koji investiraju u obrazovanje.”

U okviru panela, Miloš Nenezić je istakao da obrazovanje neprocenjivo doprinosi ličnom razvoju pojedinca, ukorenjivanju društvenih i građanskih vrednosti kao što su jednakost, tolerancija, solidarnost, takođe omogućava spreman ulazak, opstanak i napredovanje u svetu rada, što je sve međusobno povezano i uslovljeno. Dobro obrazovana i kompetentna radna snaga ima veliki uticaj na konkurentnost privrede u celini, ne samo time što utiče na kvalitetan proizvod i uslugu, već prevashodno time što omogućava inovacije i razvoj proizvoda i usluga visoke dodate vrednosti, čime omogućava da se ciklus raspodele dohotka ubrza i podigne na viši nivo. To se postiže prvenstveno preko zarada radnika koji direktno učestvuju u procesu proizvodnje, preko dodatnog profita koje kompanije ostvaruju i time se stimulišu za dalje investicije i veću zaposlenost, a zatim preko sekundarne raspodele gde se preko većih izdvajanja državi i institucijama dodatno povećavaju performanse društvenog delovanja u neprofitabilnim sferama kao što su socijalna delovanja. Naglasio je da razvoj modernog, relevantnog i fleksibilnog sistema obrazovanja prilagođenog stvarnim zahtevima društveno-ekonomskog razvoja, obezbeđivanje podrške primeni koncepta celoživotnog učenja i omogućavanje lakše pokretljivosti radne snage, predstavljaju ključne uslove za harmonični razvoj države.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *