Predsednik najavio značajan rast „minimalca“

Predsednik, Aleksandar Vučić na otvaranju obilaznice oko Beograda najavio je pored znatnog povećanja penzija i to do 18% i rast minimalne zarade.

“Hoćemo da na ozbiljan način značajno povećamo minimalac, ali da to ide na teret države, a ne poslodavca. Za to nam treba 300 miliona evra, i to ćemo mi da keširamo, kao država. Za poslodavce, videćemo kako, da li povećanje neoporezivog dela dohotka, plus deo doprinosa, a pokušaćemo da spustimo sve poreze i doprinose na zaradu, na nivo 60,2 odsto”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, sledi veliko povećanje minimalca, ali da se ne ugrozi dolazak stranih direktnih investicija.

“Svakako će biti dvocifreno, očekujemo da razgovaramo i sa poslodavcima, ali pošto će država preuzeti teret, to će biti 12 ili 13 odsto, a možda i 14”, rekao je Vučić.

Dodao je da će biti znatnog povećanja plata u javnom sektoru, takođe dvocifrenog.

“Mislim da su to velike i važne vesti. Gledamo kako oko novca, i zato molim sve da plaćaju poreze, i da znaju da će država po tom pitanju biti nemilosrdna”, rekao je predsednik.

U Uniji poslodavaca Srbije, privrednici pored najavljenih umanjenja opterećenja na zarade, očekuju i značajna smanjenja u pogledu broja i visine ostalih nameta i skupe administracije koje u velikoj meri utiču na poslovanje preduzeća u Srbiji. Takođe, očekuju jasnu opredeljenost svih institucija u borbi protiv nelojalne konkurencije kako bi se konačno stalo na put daljem širenju neformalne ekonomije i kako bi se podržali privrednici koji redovno izmiruju sve svoje obaveze prema državi. Ovo su pokazala naša prethodna istraživanja i konsultacije sa poslodavcima, a nov konsultativni krug u pogledu minimalne cene rada počinje u prvoj polovini jula 2022. godine.

Pregovori vezani za minimalnu cenu rada počeće u avgustu u okviru Socijalno-ekonomskog saveta i u njima će učestvovati reprezentativni predstavnici poslodavaca, sindikata i Vlade RS.

IZVOR: TANJUG 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *