Predsednik Unije na Samitu u Berlinu

Na poziv Saveznog udruženja nemačke industrije (BDI), Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, 19-21 juna 2022. boravio je u Berlinu, gde je prisustvovao događajima u organizaciji ove partnerske poslodavačke organizacije.

Povodom Dana industrije (TDI 2022), BDI je tokom dva dana bio domaćin brojnih panela. Prema svim izlagačima, održivost preduzeća i rastući zahtevi digitizacije nameću dalji razvoj tehnologije i potrebu za inovacijama, a pokretačka snaga inovacija leži u obrazovanju. Stoga je opravdano podsećanje da se brojni i najstariji univerziteti nalaze u Evropi, kao i to da su finansijska podrška i održive finansije neophodni. Takođe, koncepti poput digitalne poljoprivrede, tehnologije za hvatanje i skladištenje ugljenika, kvantni računari već postoje, a uvođenje ili šira primena su pitanje vremena.

Prisutnima se obratio i Kancelar Olaf Šolc, podvukavši nedavnu posetu Ukrajini i opredeljenost Nemačke da podrži njenu kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji. Veliki deo Kancelarovog obraćanja ticao se pitanja energije. S tim u vezi, Kancelar je naglasio nedavno predstavljen paket kojim Nemačka želi da utrostruči brzinu širenja održivih izvora energije, kao i uspostavljanje međunarodnog klimatskog kluba koji će posebno zagovarati na predstojećem sastanku G7 zemalja koji će se održati za nekoliko dana.

BDI je predsedavanje Savezne Republike Nemačke grupom G7, koja okuplja industrijski najrazvijenije zemlje sveta, obeležio prijemom za visoke zvaničnike i B7 Samitom koji je okupio međunarodne predstavnike biznisa. Prateći agendu ovogodišnjeg samita lidera G7 zemalja, biznis zajednica je pažnju posvetila geopolitičkoj situaciji, dekarbonizaciji industrije i budućnosti zdravstvenih sistema. Ukazujući na svoje stavove povodom ekonomskih pitanja, biznis lideri su podvukli opasnost izolacije u okviru ideoloških blokova, važnost razvoja veštačke inteligencije i novih tehnologija koje pogoduju očuvanju prirode i ljudskog zdravlja. Posebno su važni otporni lanci snabdevanja, a naročito sirovinama za proizvodnju poluprovodnika, važnih za razvoj i primenu digitalne tehnologije. S druge strane, za uspešnu konkurentnost podjednako su važne razmene podataka i to da ista pravila važe za sve učesnike, bez obzira da li se nalaze u Evropi, Americi ili Aziji.

Predsednik Unije posodavaca Srbije, Miloš Nenezić sa Markusom Bejrerom, generalnim direktorom BusinessEurope-a

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *