Poziv poslodavcima da se uključe u dualno obrazovanje

Poslodavci u Srbiji koji žele da se uključe u sistem dualnog obrazovanja mogu da podnesu onlajn prijavu preko veb portala Privredne komore Srbije

Unija poslodavaca Srbije je aktivno uključena u donošenje i izmene svih zakonskih propisa koji se tiču reforme obrazovanja i kao promoter unapređenja privrednog ambijenta u Republici Srbiji i obrazovanja u skladu sa potrebama privrede, želi da aktivno učestvuje u sprovođenju zakona i prati njihove primene, te ovim putem poziva sve poslodavce koji žele da prime novu generaciju učenika, da to učine putem prijave koja je otvorena do 30. novembra 2021. godine.

Dualno obrazovanje je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru kojeg učenik stiče znanje i u školi i u kompaniji. Od sledeće, školske 2022/2023. godine u ponudi po dualnom modelu očekuje se sedam novih profila – elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda, tako da će za đake biti na raposlaganju ukupno 59 dualnih obrazovnih profila.

Za prijavu je potrebno da kreirate profil Vaše kompanije na veb portalu, ukoliko to već niste učninili, i da putem portala, podnesete:

1.  Zahtev za akreditaciju za svaki obrazovni profil za koji ste zainteresovani, ukoliko za isti već nemate akreditaciju i

2.  Izjavu o spremnosti za svaki obrazovni profil za koji ste zainteresovani u kojoj navodite broj učenika koji želite da primite, grad/opštinu na kojoj će se obavljati učenje kroz rad, a opciono možete navesti i predlog škole sa kojom žele da uspostave saradnju.

Ukoliko je Vaša kompanija već akreditovana za učešće u dualnom obrazovanju, podnosite samo Izjavu o spremnosti za obrazovni profil za koji imate akreditaciju. Ukoliko pak želite da se prijavite za obrazovni profil koji do sada niste realizovali i za koji nemate potvrdu o akreditaciji, potrebno je da pored izjave podnesete i novi zahtev za akreditaciju za taj profil/e i prateću dokumentaciju koja je navedena u zahtevu koje možete pronaći u prilogu. Dokumentaciju je potrebno dostaviti najkasnije do 15. decembra 2021. godine, elektronskim putem (na adresu obrazovanje@pks.rs) ili putem pošte na sledeću adresu: Privredna komora Srbije, Kneza Miloša 12, Služba za dualno obrzovanje i obrazovne politike, kancelarija 108, sa naznakom „Dokumentacija za akreditaciju“.

Za učešće u dualnom  obrazovanju, neophodno i da imate i dovoljan broj licenciranih instruktora. Ukoliko u Vašim redovima ne postoji lice sa licencom za instruktora u dualnom obrazovanju ili ukoliko želite da obučite dodatne instruktore, putem pomenutog portala možete podneti i Zahtev za obuku instruktora .

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *