Potreban dodatni period za prilagođavanje poslovanja koje se registruje preko e-kasa

Na današnjoj sednici Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije akcenat je bio na problemu koji je nastao prilikom sprovođenja e-fiskalizacije, kao i o mogućim rešenjima. Naime, jedan deo poslodavaca nije uspeo da u datom roku do 30.04.2022. u potpunosti završi proces e-fiskalizacije, iako su uredno i pravovremeno započeli potrebne procedure.

Glavni problem je nastao na relaciji poslodavaca ka kompanijama za nabavku fiskalnih kasa, kao i programera koji su trebali odraditi tehnički deo posla. Programeri su istakli određene probleme i okolnosti koje su ih usporile u radu (neadekvatni procesori, loša veza sa serverom poreske uprave, duže vreme od očekivanog za usklađivanje internih programa i potrebnog softvera…).

Sve je to značajno usporilo proces i sada se određeni broj poslodavaca nalazi u nezavidnoj situaciji, jer zbog navedenih razloga nisu uspeli u datom roku da implemntiraju i završe e-fiskalizaciju usled čega nisu u mogućnosti da obavljaju svoju delatnost i trpe finansijsku štetu zbog toga. S’obzirom da je zakonodavac predvideo i prekršajne postupke i kazne za sve poslodavce koji ne završe e-fiskalizaciju u zakonskom roku preti im da budu dodatno oštećeni eventualnim sankcionisanjem iako su preduzeli sve što je bilo do njih, odnosno dovedeni su u ovu situacijom od strane trećih lica.

Zaključeno je da je neophodno od nadležnih institucija zatražiti da razmotre mogućnost odlaganja sankcionisanja poslodavaca koji nisu u potpunosti završili proces e-fiskalizacije kao i da im se omogući rad po starom modelu. Takvim odlaganjem bi bio i postignut osnovni cilj implementacije e-fiskalizacije, ali bi i ta grupa poslodavaca bila uvažena i zaštićena od eventualnog nepravednog sankcionisanja.

Još  jednom je istaknut značaj lokalnih kancelarija i predloženo je da se naredne sednice Izvršnog odbora održavaju u različitim gradovima u saradnji sa lokalnim kancelarijama ili predstavnicima opština i da se na taj način poveća vidljivost same Unije.  Dogovoreno je da se članovi Izvršnog odbora više aktiviraju i uključe u rad Unije i sektora za koje imaju znanja i iskustva. Ukazano je na problem nedostatka odgovora od resornih ministarstava na inicijative koje su upućene i prihvaćene od strane Socijalno-ekonomskog saveta.

Predsednik Izvršnog odbora, Andreja Brkić, je za17. maj 2022. najavio potpisivanje sporazuma o saradnji Unije poslodavaca Srbije i Rotary Disktrict-a Srbije i Crne Gore.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *