Potpisan Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu

Unija poslodavaca Srbije i Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije potpisali su Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu. U ime Unije poslodavaca Srbije PKU je potpisao Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora UPS a u ime Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije, Dragiša Golubović predsednik.

Ovim kolektivnim ugovorom utvrđuju se prava i obaveze iz rada i po osnovu rada, odnosno radnog angažovanja lica koja obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, bilo da istu obavljaju u vidu jedinog zanimanja ili obavljaju u vidu dopunskog – dodatnog zanimanja, a naročito: izvođenje narodne, zabavne, džez, pop i rok muzike, folklornih i drugih igračkih programa (ples), odnosno ostalih muzičkih, govornih i scenskih izvođenja kulturnih programa, kao i poslova stručnjaka i saradnika u estradno-muzičkoj delatnosti.

Poslodavci koji angažuju izvođače estradno-muzičkog programa, imaju obavezu isplate honorara za muzički dan koji ne može biti niži od pet odsto od iznosa minimalca, kao i da im uplate poreze i doprinose.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *