Poslodavci o minimalnoj ceni rada

U septembru u okviru Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije razmatraće se visina minimalne cene rada. Sastanci i pregovori sa sindikatima otpočinju  tokom avgusta. Prošle godine stavovi predstavnika Saveta bili su prilično suprotni oko minimalne cene rada. Poslodavci se nisu složili da se minimalna cena rada za narednu godinu sa tadašnjih 121 dinar poveća više od 125 dinara, jer se nisu stekli uslovi, dok su sindikati imali drugačiji stav i njihov zahtev je bio da minimalna zarada za narednu godinu bude 143,5 dinara. Kako dogovor nije postignut, predstavnici Vlade RS su doneli odluku da visina “minimalca” bude 130 dinara uz prihvatanje  inicijative da se u narednom periodu razmatra o smanjenju određenih troškova poslovanja poslodavaca.

Unija poslodavaca Srbije trenutno istražuje stavove poslodavaca oko visine minimalne cene rada za 2018. godinu kao i o mogućim rešenjima koji bi mogli uticati na značajnije povećanje „minimalca“ . Do sada se  izdvojilo nekoliko mogućih rešenja i to povećanje neoporezivog dela zarade, umanjenje poreza i doprinosa, smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta kao i oštra kaznena politika za nelojalnu konkurenciju i rad „na crno“.

Poslodavci komentarišu  i da treba menjati tretman određenih benefcija zaposlenih. Trenutno skoro sve beneficije imaju karakter zarade i s tim u vezi velike troškove poreza i doprinosa. Uvođenjem olakšica u ovom segmentu, poslodavci bi se lakše i više opredeljivali da uvećaju davanja zaposlenima čime bi se popravio njihov socijalno ekonomski status (npr. topli obrok neoporeziv do određenog iznosa, regres, pokloni  i nagrade u robi do nekog iznosa i slično). Takođe, predlažu da se produži rok za uplatu pdv-a (ili da se isti plaća kada se naplati, pa bi se na taj način i neplatiše dovele u red), da se uvede služba ili ovlasti banka da u kratkom roku povuče sredstva sa računa neplatiše. Takođe, da se ukine višak papirologije (koji firmama oduzima dragoceno vreme od poslovanja) tako što bi se razne službe umrežile. Država bi na ovaj način smanjila i svoje troškove, ubrzala i olakšala procedure a naplata pdv-a i poreza bi bila značajno veća.

Istraživanje je u toku i Unija poslodavaca Srbije je otvorena za pozive svih zainteresovanih  poslodavaca koji žele da se priključe. Početkom avgusta rezultati do kojih se došlo anketiranjem poslodavaca, kao i  komentari i predlozi biće predstavljeni svim zainteresovanim stranama.

Socijalno-ekonomski savet u septembru o minimalnoj ceni rada – Poslodavci predlažu povećanje neoporezivog dela zarade izvor Ekapija

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *