Poslodavci o minimalnoj ceni rada

Tokom jula, Unija poslodavaca Srbije tradicionalno realizuje konsultacije i istraživanje stavova poslodavaca sa ciljem da se sagledaju stavovi privrednika po pitanju visine minimalne cene rada u Republici Srbiji. Pregovori sa sindikatima otpočinju tokom avgusta, obzirom da se u septembru u okviru Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije razmatra visina minimalne cene rada za 2020. godinu

Dobijeni rezultati pokazuju da se stavovi poslodavaca u velikoj meri razlikuju i dok privrednici iz sektora tekstilne industrije i trgovine smatraju da nema osnova za rast minimalne cene rada, poslodavci iz prerađivačkog sektora smatraju da „minimalac“ treba povećati, ali za onaj procenat za koji budu rasterećeni poreza i doprinosa na zarade.  Prostora za rast zarada ima najviše kod poslodavaca koji poslovnu delatnost obavljaju u Beogradu ili na teritoriji AP Vojvodine, dok je najmanje očekivan rast zarade kod poslodavaca u Istočnoj i Južnoj Srbiji gde svega 10% anketiranih poslodavaca smatra da je moguće povećati minimalnu cenu rada.

Prema dobijenim odgovorima 46% anketiranih privrednika je zauzelo pozitivan stav prema rastu minimalne cene rada od čega 22% uslovljeno umanjenjem poreza i doprinosa ili uvećanjem neoporezivog dela  zarade. Pozitivan stav su u najvećoj meri zauzeli  privrednici iz sektora mikro i malih privrednih društava dok je svega 30% velikih i srednjih kompanija pozitivno ocenilo rast “minimalca”, najviše stranih investitora. Predloženi iznosi minimalne cene rada se kreću u rasponu od 160 do 300 dinara po radnom času, ali je najveći broj privrednika predložio rast od 10% uz  poreske olakšice koje očekuju.

Detaljnije informacije i kompletno istraživanje možete pogledati u publikaciji “ Minimalna cena rada-Stavovi poslodavaca”  .

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *