Posledice COVID-19 na privredu u Srbiji – Istraživanje UPS

Posledice COVID-19 na privredu u Srbiji - Istraživanje Unija poslodavaca Srbije

Kriza je ozbiljno finansijski pogodila srpska preduzeća. Više od polovine preduzeća (54%) naglašava da je kriza imala veliki uticaj na njihove finansije i poslovanje, dok 40% procenjuje njen uticaj kao srednji. Mala preduzeća su donekle jače pogođena krizom, naročito ona sa do 10 zaposlenih.

Ovo je jedan od zaključaka istražvanja koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije (UPS), uz tehničku podršku Međunarodne organizacije rada (MOR) i u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Anketiranje je organizovano od 7. do 30. aprila 2020. godine i 400 preduzeća je u potpunosti popunilo anketu. Anketa među poslodavcima sprovedena je kako bi se procenio uticaj pandemije COVID-19 na aktivnosti preduzeća u Srbiji.

Brošuru “Uticaj pandemije COVID-19 na aktivnosti preduzeća u Srbiji” izdala je Unija poslodavaca Srbije, a klikom na sliku možete da je preuzmete u celosti u pdf formatu

Anketa je pokazala da je pandemija COVID-19 ostvarila umereno negativan efekat na poslovanje. Najmanju otpornost pokazala su preduzeća koja imaju do 10 zaposlenih, odnosno preduzeća u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, transportu, prometu nekretnina i u tekstilnoj industriji.

Prema iskazima datim u anketi, nešto manje od trećine preduzeća u Srbiji oporaviće se od krize u roku od mesec dana, dok poslodavci retko razmatraju privremeno ili trajno zatvaranje. Pored toga, trećini preduzeća (i nešto više), biće potrebno od jedan do tri meseca za oporavak, dok će se trećina oporaviti za tri do šest meseci.

Najteži udar pretrpeo je sektor ugostiteljstva, jer je većini preduzeća u ovoj oblasti bilo zabranjeno da rade skoro mesec i po dana (od 22. 03. do 01.05.), što je dovelo do potpunog nestanka potražnje i samim tim ozbiljnih problema sa prilivom. Zbog toga 17% ovih poslodavaca razmatra da zatvori preduzeće, verovatno zbog nagomilanih dugova i/ili opšteg osećaja da je oporavak turističkog sektora neizvestan, kao i da će biti poprilično spor.

Prema sprovedenoj anketi, 9% preduzeća već je otpustilo određeni broj zaposlenih, oko 8% planira da to učini u sledećem kvartalu. Oko 57% planiranih otpuštanja će ostati u okvirima 10% ukupnog broja zaposlenih kako zahteva kriterijum za državnu pomoć. Pa ipak, 16% ovih preduzeća će otpustiti skoro trećinu zaposlenih, dok će nešto više od četvrtine otpustiti od 11% do 30%.

Brošuru “Uticaj pandemije COVID-19 na aktivnosti preduzeća u Srbiji” izdala je Unija poslodavaca Srbije, a klikom na na ovaj LINK možete da je preuzmete u celosti u pdf formatu.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *