POSETA PRIVREDNE DELEGACIJE SRBIJE SLOVENIJI

Miloš Nenezić je učestvovao na poslovnom forumu Slovenija – Srbija, koji je juče, nakon sednice vlada dve zemlje, uz prisustvo premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera Slovenije Mira Cerara održan u Ljubljani.

Forum je posetilo 115 srpskih privrednika- predstavnika 80 kompanija iz raznih oblasti privređivanja, od velikih kompanija koje već posluju u Sloveniji do onih koji tek ispituju mogućnosti za nastup na slovenačkom tržištu, iz proizvodnih i uslužnih sektora.

Srpske i slovenačke kompanije su imale više od 250 bilateralnih susreta.

Tokom foruma su održane i prateće panel diskusije iz oblasti koje su izazvale najveće interesovanje privrednika dve zemlje: digitalizacija ekonomije i države, zaštita životne sredine, u okviru koje je bilo reči o identifikaciji, pripremi i učešću u ekološkim projektima u Srbiji, prenosu iskustva, kao i turizam (identifikacija i dizajn turističkih proizvoda).

Jedan od panela je bio  posvećen start-ap okruženju, odnosno mogućnostima integracije, zajedničkim projektima i prenosu iskustva u tom segmentu, a diskutovalo se i o elektronskoj i metalskoj industriji, uključujući i odbrambenu industriju.

Zaključeno je da je  jedan od ključnih segmenata za privrednu saradnju dve zemlje, kao i novi prostor za rast i razvoj Srbije podsticanje razvoja sektora malih i srednjih preduzeća.

Podsećamo da je Slovenija osmi najveći investitor u Srbiji, investicije su preko milijardu evra, i  ukupna trgovinska razmena u 2017. iznosila je nešto iznad milijardu i 500 miliona evra.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *