Poruka sa zajedničkog sastanka u Ministarstvu privrede “Podrška inicijativama poslodavaca ”

Ministarstvo privrede bilo je domaćin i organizator zajedničkog  sastanka sazvanog na osnovu  Inicijative za formiranje posebnog stručnog tima za rešavanje problema sa kojima se susreću privrednici u Srbiji, a posebno u oblasti transporta.

Sastanku su pored  Milana Ljušića, državnog sekretara u Ministarstvu privrede, Nermine Ljubović, specijalne savetnice ministra privrede,  učestvovali i Predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije, Andreja Brkić i Goran Aleksić, generalni direktor Srbijatransporta, član Izvršnog Odbora Unije i član Sektora Saobraćaja Unije. Važni učesnici  na ovom sastanku su bili i  Bojana Mlađenović, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Miodrag Krkalovioć, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Kristina Đurić, direktor Sektora za pružanje podrške u  zastupanju i zaštiti  interesa članova, Privredna komora Srbije i Milica Dubljević, sekretar Udruženja saobraćaja, Privredna komora Srbije, kao i Svetlana Bjeličić, predsednik skupštine Srbijatransporta i suvlasnik „Raketa AB“ doo Bajina Bašta i Prof. Dr Slobodan Aćimović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Pored predloga koji su bili u centu pažnje, a koji su se odnosili na održivost transporta i iznalaženje kvalitetnih rešenja, kako bi transport bio razvojna šansa i podrška privredi ukazano je i na pretnje i uticaje svetske krize izazvane pandemijom na poslovanje preduzeća u Srbiji.

U uslovima krize i nestabilnog tržišta energenata kao i  stalnog porasta cena goriva, Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije je ukazao na Inicijativu za smanjenje akciza na evrodizel gorivo za transportnu privredu, ali i na usvojen zahtev Unije koji se odnosio na kontrolisano povećanje cene električne energije za preduzeća.  Ovaj predlog Unije je u potpunosti usklađen sa Direktivom Evropske unije, broj 2003/96/EZ o restrukturiranju sistema oporezivanja energenata i električne energije u Evropskoj zajednici, koja tretira oporezivanje energenata i električne energije i koja preporučuje olakšice i niže cene energenata za komercijalnu transportnu privredu što je posebno istakao i Prof. Dr Slobodan Aćimović.

Drastična poskupljenja mogu imati izuzetno negativne posledice na dalju privrednu aktivnost u Srbiji jer veliki broj preduzeća neće moći da organizuje poslovanje već će tražiti način da ublaži rast troškova kroz smanjenje investicija i broja zaposlenih.

Predsednik Izvršnog odbora Andreja Brkić je istakao  i da je usvojena Inicijativa Unija poslodavaca Srbije na  predhodnoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta koja se odnosi na sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema i njenog usklađivanja sa potrebama privrede kako bi se izbegao deficit stručnih kadrova i kako bi iz formalnog obrazovanja izlazili kvalitetni kadrovi koji se mogu u kratkom roku uključiti u tržište rada i biti radno angažovani. 

Učesnici sastanka su se složili da u ovako kompleksnim poslovnim okolnostima, poremećaja u svetskoj ekonomiji i negativnih uticaja pandemije, neophodno je odgovorno postupanje i preduzimanje mera u cilju rešavanja postojećih sistemskih i proceduralnih problema. U tom smislu zaključeno je da će Ministarstvo privrede i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenuti zajedničku inicijativu za formiranje međuresornog Radnog tela koje će sagledati probleme u cilju otklanjanja poteškoća i razvoja privrede Republike Srbije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *