Podsticaji za promociju preduzetništva

Želimo da Vas informišemo da je Razvojna agencija Srbije pokrenula Program internacionalizacije malih i srednjih preduzeća u 2019. godini u cilju kreiranja uslova za ostvarivanje izvoznih poslova, osvajanjem novih tržišta i povećanjem prisustva na postojećim tržištima, brendiranjem Srbije kao povoljne investicione i poslovne destinacije uspostavljanjem privrednih veza sa inostranstvom i integracijom domaćih privrednih društava u međunarodne poslovne tokove.

Pravo učešća na Programu imaju mala, srednja i velika privredna društva. Program se realizuje u periodu od decembra 2018. godine do februara 2020. godine, a za njegovo ostvarenje iz budžeta Republike Srbije izdvojeno je 75.000.000 dinara bez PDV-a.

Programom će se finansirati sledeće grupe aktivnosti:

  • organizacija nacionalnih štandova na međunarodnim sajmovima,
  • organizacija poslovnih susreta u inostranstvu i prikupljanje informacija i izveštavanje o uslovima poslovanja na stranim tržištima.

Razvojna agencija Srbije ovim programom sufinansira nastup domaćih privrednika na međunarodnim sajmovima u okviru Nacionalnog štanda Srbije tako što snosi troškove zakupa prostora na sajmovima, izgradnje i dizajna štanda, izradu sajamske brošure za svaki sajam, promotivne aktivnosti koje su u vezi sa promocijom nastupa na međunarodnim sajmovima, kao i ostale prateće troškove koji su u vezi sa izgradnjom štanda dok je izlagač u obavezi da snosi troškove učešća na Nacionalnom štandu u vidu participacije koja iznosi 1.000 evra ( u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan participacije), a u zavisnosti od ukupnih troškova sajamskog nastupa i broja prijavljenih izlagača, Razvojna agencija Srbije može umanjiti troškove za određene sajmove. Programom se ne mogu finansirati aktivnosti  u duvanskoj industriji, proizvodnji i prodaji oružja i vojne opreme i organizacija igara na sreću i lutrija.

Javni pozivi za svaki sajam pojedinačno biće blagovremeno objavljeni na internet stranici pomenute agencije. Sve informacije o Programu, načinu sprovođenja i kriterijumima možete pronaći na http://ras.gov.rs/uploads/2018/12/internatsionalizatsije-msp-u-2019-1.pdf

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *