Podsećanje na prava i obaveze poslodavaca i zaposlenih u okvirima vanrednog stanja

Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru.

Želimo da istaknemo, da i u ovim vremenima poslodavci ujedinjeni u Uniji imaju pravo ali i odgovornost da nađu najbolja rešenja za sebe, a u cilju opšte ravnoteže i stimulisanja održivog privrednog rasta, uz očuvanje vrednosti dostojanstva i etike rada.

S tim u vezi, baš kao i na jučerašnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, upozoravaćemo na probleme i predlagati rešenja koja će smanjiti ekonomsku iscrpljenost poslodavaca uslovljenu pandemijom virusa COVID-19.

Zato Vas pozivamo da se preko Unije poslodavaca Srbije informišete i dobijete pomoć u prilagođavanju Vašeg poslovanja u skladu sa aktuelnim merama.

Želimo da istaknemo, da Unija poslodavaca Srbije podržava Vladu Republike Srbije koja pokazuje spremnost i veliku odlučnost u borbi protiv širenja virusa.

U Republici Srbiji je dana, 15. marta 2020. godine proglašeno vanredno stanje zbog pandemije COVID 19, i u skladu s tim Vlada Srbije pomno prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu, blagovremeno obaveštava građane o svim bitnim činjenicama i donosi sve potrebne odluke u cilju očuvanja života i zdravlja stanovništva i likvidnosti nacionalne privrede.

S tim u vezi je od danas, 18. marta 2020. godine, tačnije od deset časova, u svim urbanim sredinama zabranjen izlazak na ulicu osobama starijim od 65 godina, a na selu starijim od 70 godina.

Takođe, od 20.00 časova uveče do 5.00 časova ujutru niko ne može da bude na ulici, sem nadležnih organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu na trećoj smeni, a dozvole za sve ove radnike obezbeđuje MUP Republike Srbije, a preko Ministarstva privrede.

Molimo Vas da popunjeni obrazac – tabelu sa podacima zaposlenih za čijim radom u noćnoj smeni postoji potreba, dostavite na email: vanrednostanje@privreda.gov.rs

Obrazac – tabelu možete preuzeti ovde

Juče su pooštrene mere koje se odnose na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru (do 50 lica), tako da distanca između lica mora biti najmanje dva metra, kao i da na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

Vlasnici poslovnih objekata su u obavezi da ispred objekta naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar istog. Ova odluka se ne odnosi na poslodavce koji zbog radne obaveze i specifičnog načina organizacije rada objektivno ne mogu primeniti ovu meru.

Što se tiče izvoza, pooštrena je i mera koja se odnosi na zabranu izvoza lekova i sada se zabrana izvoza odnosi ne samo na lekove proizvedene u Srbiji, već na sve lekove koji se nalaze na našoj teritoriji. Takođe, pored suncokretovog ulja, zabranjen je i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

Ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, a za prekršioce ove naredbe predviđene su stroge kazne.

Šalteri Uprave za upravne poslove, u skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije, neće raditi. Uprava neće primati zahteve za produženje ličnih dokumenata, a u toku trajanje ove odluke dokumenta koja su istekla biće važeća.

Tokom trajanja vanrednog stanja u Republici Srbiji je predviđeno da će biti zatvoreni vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti.

Ugostiteljski objekti će raditi skraćeno, dok je u nekim lokalnim sredinama uvedena zabrana rada za iste.

Građanima Republike Srbije, kao i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju iz država označenih kao žarišta epidemije virusa COVID-19, a to su: Republika Italija, Švajcarska Konfederacija, Islamska Republika Iran, Rumunija, Kraljevina Španija, Savezna Republika Nemačka, Francuska Republika, Republika Austrija, Republika Slovenija i Republika Grčka, izriče se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 28 dana.Svim građanima Republike Srbije, kao i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz drugih zemalja, izriče se obavezna mera samoizolacije – izolacija u kućnim uslovima od najmanje 14 dana. Svako nepoštovanje mera samoizolacije biće najstrože kažnjavano, u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije.

Takođe, Uredbom Vlade Srbije, preporučuje se poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće.

Tamo gde nije moguće organizovati rad od kuće, poslodavac je u obavezi da organizuje rad u smenama, da se obezbedi higijenska sigurnost objekata i zaštita života i zdravlja zaposlenih i svih drugih lica koja borave u objektu, da se organizuju svi sastanci elektronskim putem, odlože službena putovanja.

S tim u vezi, dajemo i kratak Priručnik o prevenciji i kontroli virusa COVID 19, koji možete preuzeti ovde

Imajući u vidu sve navedeno, takođe podsećamo poslodavce, da u skladu sa Zakonom o radu i Uredbom Vlade Republike Srbije o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, u cilju očuvanja svoje ekonomske aktivnosti, mogu da preduzmu sledeće mere, svakako uz donošenje posebnih rešenja.

Zato Vas pozivamo, da nam se za obratite za sve eventualne informacije, uputstva i sl. u vezi sa ovom problematikom.

Takođe, u ovom momentu Vas obaveštavamo i da je Privredna komora Srbije, pokrenula Info servis uz pomoć koga privrednici mogu da se informišu o svim ključnim pitanjima u vezi sa poslovanjem u zemlji i inostranstvu, uticaju na pojedine sektore, kao i o najnovijim dešavanjima, zvaničnim preporukama i merama. Ukoliko imate problem ili pitanje u vezi sa transportom, obezbeđenjem sirovina, snabdevanjem, izvozom i uvozom, učešćem na sajmovima, pozivamo Vas da se elektronskim putem ili telefonom obratite na kontakte koji su u nastavku, kako biste se informisali i dobili pomoć u prilagođavanju Vašeg poslovanja u skladu sa aktuelnim merama.  

Ukoliko se na Vaše upite može odgovoriti pisanim putem, pozivamo Vas da se obratite mejlom na: covid19@pks.rs.

Za dodatne informacije i prijave dostupan je i telefon: 0800 808 809.

Jaka privreda će prevazići prepreke, a jaka privreda je jaka Srbija!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *