Podržan Nacrt zakona o bezbednosti i zdravlju na radu

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije dao je pozitivno mišljenje na tekst Nacrta zakona o bezbednosti i zdravlju na radu na 114. redovnoj sednici SES-a. Već ove nedelje očekuje se da će Vlada Srbije formirati Predlog zakona i uputiti ga u skupštinsku proceduru.

„Vrlo smo zadovoljni sa tim kakav tekst Nacrta ide pred Vladu, a zatim i pred Skupštinu Srbije“, izjavio je posle sednice SES-a Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije. „Svakom pravom poslodavcu bitno je da preventivno radi na očuvanju zdravlja svojih zaposlenih. To je najpre ljudski i moralni stav, ali i svest o činjenici koliko je danas teško doći do kvalitetnih kadrova. Činjenica je da poslodavcima predstavlja finansijski izazov da ispune sve zahteve iz zakona, nekima će to biti jako teško. Mi ipak verujemo da će država za to imati puno razumevanje, kao što ga je pokazivala i do sada“.


Nacrt zakona dobio je podršku oba reprezentativni sindikata, čiji predstavnici su ocenili da tekst zakona predstavlja korak napred u odnosu na dosadašnje stanje, posebno ističući dupliranje visine kazni za nepoštovanje propisa o bezbednost i zdravlju na radu. Sindikati će i dalje insistirati na predlozima koji nisu ušli u aktuelni tekst Nacrta zakona, kao što su uvođenje koordinatora za BZR na nacionalnom i regionalnom nivou i obaveza kompanija sa više od 50 zaposlenih da formiraju odbore za bezbednost i zaštitu na radu.
Sednicu Socijalno-ekonomskog saveta prvi put je vodio novoizabrani predsedavajući, ministar
za rad, zapošljavanje, socijalna i i boračka pitanja Nikola Selaković, a sednici je prisustvovala premijerka Ana Brnabić i više resornih ministara.
„Za nas je dijalog socijalnih partnera od ogromnog značaja. To je posebno važno u godini koja će biti puna neizvesnosti, izazvanih krupnih geopolitčkim zbivanjima, godini koja donosi mnoge nepoznate u jednačinama koje su vrlo bitne za vođenje države, za upravljanje privrednim i društvenim procesima“, rekao je ministar Selaković iznoseći očekivanje da će u budućem radu SES-a učestvovati svi predstavnici Vlade relevantni za rad ovog tela.
Predsednik Unije Miloš Nenezić zahvalio se Predsedavajućem na vođenju prve sednice i činjenici da su njoj prisustvovali premijerka i više ministara.
„Ovo je vrlo bitan korak u promeni dosadašnje prakse, verujem da će Socijalno-ekonomski savet u narednom periodu da zaživi kao prava institucija, a ne sporadično kao što je bio do sada. U narednom periodu očekujemo da tema bude sveobuhvatna reforma obrazovnog sistema, koju smo započeli, da se reforma ne odnosi samo na visinu plata u prosveti, već i da se kroz školski sistem oblikuju kadrovi prema potrebama privrede i društva.“
Predsednik Unije najavio da će u ovoj godini ukidanje birokratskih procedura biti tema broj jedan za Uniju poslodavaca Srbije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *