PODRŠKA SOCIJALNO-EKONOMSKOG SAVETA REPUBLIKE SRBIJE SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU GRADA KRUŠEVCA

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije održao je 11. juna u „Trajal Korporaciji“ a.d. Kruševac, svoju 76. sednicu, na kojoj se, između ostalog raspravljalo o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o upućivanju zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, Nacrtu zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u pojedinim delatnostima, Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, Nacrtu zakona o štrajku, Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, proširenom dejstu Posebnog kolektivnog ugovora za delatnost putne privrede, inicijativi sindikata za ukidanje Zakona o privremenemom umanjenju penzija, kao i o inicijativama Unije poslodavaca Srbije za donošenje nacionalne strategije Republike Srbije i za izmenu Zakona o porezima na imovinu.

Bitno je napomenuti, da je ovoj sednici prethodila sednica Socijalno-ekonomskog saveta grada Kruševca, kojoj su prisustvovali ministri za rad Zoran Đorđević, za lokalnu samoupravu Branko Ružić, za zaštitu životne sredine Goran Trivan, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović sa saradnicima, predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta i direktor „Trajal Korporacije“ a.d. Kruševac Miloš Nenezić, predsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković, kao i  predsednik Regionalne privredne komore Kruševac Predrag Vukićević. Cilj zajedničkog sastanka je unapređenje socijalnog dijaloga u Srbiji, a Kruševac je primer odličnog funkcionisanja i saradnje socijalnih partnera na lokalnom nivou i rešenja zajedničkih problema u cilju održivog ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mesta i smanjenja stope nezaposlenosti.

Ministar rada je ovom prilikom istakao „Sindikati i poslodavci za nas predstavljaju partnere, jer svi imamo zajednički cilj, a to je izgradnja jedne moderne, jake i ekonomski razvijene Srbije. Kada postoji dogovor između Vlade, poslodavaca i sindikata, problema u funkcionisanju nema“.

Nakon sednice lokalnog i republičkog socijalno-ekonomskog saveta, direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ iz Beograda Saša Vlaisavljević i direktorka Aerodroma „Rosulje“ iz Kruševca Dragana Pavlović, potpisali su Protokol o saradnji. Cilj potpisanog Protokola je da se Aerodrom „Rosulje“ osposobi za saobraćaj, kao i da se omogući njegov održiv razvoj.

Inače, ovo je prvi put da je republički socijalno-ekonomski savet održao sednicu na lokalu, a cilj je da se posle Kruševca, formiraju socijalno-ekonomski saveti i u drugim lokalnim sredinama.

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *