Podrška međunarodne biznis zajednice sprovođenju Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima

Odgovorna za stvaranje 9 od 10 radnih mesta širom sveta, privatna preduzeća su fundamentalna za smanjenje nivoa siromaštva, obezbeđujući ekonomski rast i podržavajući društvenu stabilnost. Baš zato, da bi se ubrzali ciljevi Agende 2030, i međunarodna zajednica se mora ponašati odgovorno i pomagati preduzećima da napreduju.

Organizacije poslodavaca igraju važnu ulogu u podršci poslovanju u razumevanju ključnih standarda, stvaranju podloge za razvoj politika u vezi sa ljudskim pravima i ojačavanju njihovog praktičnog pristupa upravljanju rizicima za ljudska prava.

Svesna svoje odgovorne pozicije i trenutka u kojem se svet nalazi, u ime 150 nezavisnih organizacija poslodavaca, koje predstavljaju preko 50 miliona kompanija Međunarodna organizacija poslodavaca ( IOE), se priključuje obeležavanju 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Potvrđujući svoju posvećenost načelima iz UN Deklaracije, globalna zajednica poslodavaca se obavezuje da će povećati napore i nastaviti da bude vodeći zagovornik, energično podržavajući razvoj i promociju uspostavljenih instrumenata poslovanja i ljudskih prava.

U eri kada kompanije svih veličina iz celog sveta čine napore da održe produktivnost i istovremeno rade na implementaciji i usklađivanju sa novim pejzažom poslovnih i ljudskih prava koja se stalno razvijaju u skladu sa Vodećim principima Ujedinjenih nacija (engl. UNGP) i principima i duhom Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (engl. UDHR), potreba za jasnoćom i praktičnim uputstvima nikada nije bila hitnija.

S tim u vezi, IOE se obavezuje da će:

  • Učiniti napore u cilju promocije društveno odgovornog poslovanja i u malim i srednjim preduzećima;
  • Razvijati poslovne sposobnosti i empatiju ka ljudskim pravima kroz regionalne programe obuke;
  • Širiti uvid u poslovanje i ljudska prava, izveštavanje o održivosti;
  • Podići svest o međunarodnom poslovanju i instrumentima i politikama ljudskih prava;
  • Pružiti kompanijama praktičan vodič za primenu Vodećih principa UN o poslovanju i ljudskim pravima i izveštavanju o održivosti;
  • Pružati pomoć organizacijama poslodavaca da razumeju vezu poslovanja i ljudskih prava,  razviju politike, strategije i izveštavaju o održivosti;
  • Podsticati poslovnu saradnju sa multilateralnim institucijama za kolektivno unapređenje ljudskih prava.

Povodom ovog značajnog jubileja, kao članica IOE, Unija poslodavaca Srbije ističe da, sa svoje strane, pruža punu podršku razvoju i unapređenju ljudskih prava, a naročito principa dostojanstvenog rada, i istovremeno i punu podršku kompanijama u procesu usklađivanja sa fundamentalnim načelima.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *