Podrška Inspektoratu za rad od svih socijalnih partnera

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije na svojoj 112. redovnoj sednici jedinstveno su odali priznanje Inspektoratu za rad za sve što je uradio u prošloj godini.

„U ovom periodu realizovano je 63.670 inspekcijskih nadzora, od čega više od polovine u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kojem mi dajemo prioritet“, rekla je predsedavajuća SES-a, ministarka za rad, zapošljavanja, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević. „Tokom nadzora za 22.000 radnika utvrđeno je da rade u sivoj zoni, a rezultat je da je više od 60% zaposleno na neodređeno vreme. To i jeste cilj, ne samo represivne mere, već da se nakon uočene nepravilnosti pobolja položaj radnika, a smanji obuhvat sive ekonomije“.

Po rečima predsednika Unije poslodavaca Srbije Miloša Nenezića, i Unija ima samo reči pohvale za rad inspektorata, naravno uz ocenu da niz stvari može da se poboljša i sa strane poslodavaca i sa strane inspektora.

Pozitivnim ocenama priključili su se i predstavnici oba sindikata. Po rečima Gorana Milića, člana Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije, ne smemo zaboraviti činjenicu da je 70 radnika izgubilo život na radnom mestu, ali što se tiče inspektora, oni su se odazvali svakom pozivu sindikata i svoj posao obavili časno i profesionalno. Po rečima Čedanke Antić, predsednice Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost, sindikat u inspektoratu vidi svog partnera u borbi za prava radnika, a raduje da se najavljuje poboljšanje materijalnog statusa i novo zapošljavanje u ovim službama.

Preuzimajući predsedavanje Socijalno-ekonomskim savetom, ministarka Kisić se zahvalila predsedniku Unije Milošu Neneziću na načinu koji je vodio Savet u prethodnim godinu dana.

Predsednik Unije je, uz teme koje su bile na dnevnom redu Saveta, podsetio i na ranije upozorenje Unije poslodavaca na povećanje cene energenata. Cena struje zadržana je na starom nivou, ali samo do 1. jula. Očekivano je da sledi povećanje cene, ali ono ne sme biti takvo da ugrozi sistem, odnosno da dovede do rizika od propasti velikog broja preduzeća.

Na sednici SES-a razmatrana je i platforma za nastup na predstojećoj konferenciji Međunarodne organizacije rada, a predstavljena je i publikacija MOR-a o globalnim zaradama za vreme pandemije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *