Počeli pregovori o “minimalcu”

Danas su počeli pregovori o minimalnoj ceni rada za 2021. godinu. Sastanku su prisustvovali pregovarački timovi Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, Unije poslodavaca Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Ministarstva finansija.


Predstavnici sindikata uprkos krizi izazvanoj virusom COVID-19 su zatražili dostizanje minimalne potrošačke korpe od 37.500 dinara. Predstavnici Ministarstva finansija predstavili projekcije ključnih parametara za utvrđivanje minimalne cene rada za narednu 2021. godinu i najavili da će svoj stav saopštiti na narednom sastanku 1. septembra.

Članovi pregovaračkog tima Unije poslodavaca Srbije su istakli da je veoma teško predvideti dalja kretanja u poslovanju preduzeća i da je potrebno više vremena da se sagledaju posledice i napravi procena za oporavak privrede. U tom smislu predloženo je da rast minimalne zarade prati rast bruto domaćeg proizvoda, ali da taj finansijski teret bude praćen proporcionalnim rastom neoporezivog dela zarade kao i umanjenjem poreza i doprinosa na zarade.

Zadnji rok za postizanje dogovora je 15. septembar. Ukoliko pregovarački timovi ne postignu dogovor Vlada Srbije ima ovlašćenje da donese konačnu reč o visini minimalne cene rada.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *