Počela primena e-fiskalizacije

Primena e-fiskalizacije počela je od 1. maja nakon tranzitnog perioda koji je pokrenut u novembru 2021. godine.

Ministarstvo finansija je u dva navrata obezbedilo  poslodavcima subvencije za nabavku novih fiskalnih kasa tako da  svi oni koji su imali obavezu da evidentiraju ostvareni promet preko fiskalne kase do 30. aprila morali su da svoje poslovanje usklade sa zakonom o fiskalizaciji.

Unija poslodavaca Srbije je u više navrata tražila da se od  obaveze evidentiranja prometa preko elektronske fiskalne kase izuzmu obveznici poreza na prihode od samostalne delatnosti  kao što je to učinjeno za advokate i taksiste, ali je na razumevanje naišao jedino  zahtev za izuzimanje poljoprivrednih proizvođača koji svoju robu prodaju na pijacama, a ovo izuzimanje će se zasad odnositi i na “preprodavce”.

Za one poslodavce koji su zakasnili sa postavkom novog sistema fiskalizacije ili od svojih dobavljača još nisu dobili neophodne fiskalne kase smatraće se da su u prekršaju jer ne poštuju zakonske propise i ne izdaju validne fiskalne račune.

Poreska Uprava ističe da puna implementacija Zakona o fiskalizaciji podrazumeva obavezno izdavanje fiskalnog računa sa svim propisanim elementima uz prepoznatljiv QR kod, i da su “netačne informacije da se prelaskom na novi model fiskalizacije smatra dovoljnim potpisivanje Ugovora o nabavci elektronskog fiskalnog uređaja sa dobavljačem i preuzimanje bezbednosnog elementa”. Poreska uprava navodi i da će se sankcije sprovesti shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji. Dodatno, ta institucija je bila produžila radno vreme kako bi omogućila svim obveznicima fiskalizacije koji još uvek nisu preuzeli bezbednosni element za potpisivanje fiskalnih računa da to učine i spremno dočekaju prelazak na novi model fiskalizacije. I taj rok je prošao.”(izvor Telegraf)

Upravo iz svega navedenog pitanje je da li će Poreska uprava progledati kroz prste  onim poslodavcima koje  je izbor dobavljača i nedostatak fiskalnih aparata koštao probijanja roka, a  jedino rešenje da se izbegne prekršaj i koje je u skladu sa zakonom je da zatvorite radnju dok ne stigne nova fiskalna kasa.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *