PKU za estradu dobio prošireno dejstvo

Unija poslodavaca Srbije

Unija poslodavaca Srbije i Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije usaglasili su tekst  i zaključili Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika, koji je juče dobio prošireno dejstvo. Cilj ovog kolektivnog ugovora je da se obezbede jednaki uslovi poslovanja za sve poslodavce koji angažuju estradno muzičke umetnike kao i da se obezbede jednaka prava angažovanim izvođačima programa što će u velikoj meri uticati na smanjenje neformalne ekonomije u ovom sektoru.

Ovim posebnim kolektivnim ugovorom utvrđuju se prava izvođača prilikom ugovaranja honorara. Poslodavac i izvođač uređuju svoja međusobna prava i obaveze Ugovorom o izvođačkom radu.  Cena rada za mesečno angažovanje izvođača određuje se najmanje u iznosu zarade obračunate primenom utvrđene minimalne cene rada po satu na pun fond radnih sati u mesecu u kojem se zaključuje ugovor sa izvođačem. Cena rada za povremeno radno angažovanje izvođača za jedan muzički dan (do četri dana u nedelji) ne može biti niža od 5% iznosa “minimalca”. Posrednik (agencija) u radnom angažovanju estradno-muzičkih izvođača kod poslodavca, takođe ima obavezu, ako neposredno isplaćuje honorar izvođaču.

Ovo obezbeđuje uplatu poreza i doprinosa estradnim umetnicima što je do sada bila retka praksa.

Za članove Unije poslodavaca Srbije u skladu sa proširenim dejstvom ovog Posebnog kolektivnog ugovora predviđene su olakšice, a za detaljnije informacije mogu nas direktno kontaktirati.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *