Peta Globalna konferencija o eliminaciji dečjeg rada

Unija poslodavaca Srbije je online učestvovala na Petoj Globalnoj konferenciji Međunarodne organizacije rada o eliminaciji dečjeg rada . Konferencija je održana od 15-20. maja u Durbanu, u Južnoj Africi. Akcenat je bio na pozivu na hitnu akciju u borbi protiv sve veće radne eksploatacije dece.

Najnoviji podaci pokazuju da je od 160 miliona dece – skoro svako deseto dete širom sveta radno angažovano. Brojevi rastu, a pandemija preti da preokrene višegodišnji napredak u borbi protiv radne eksploatacije dece. Dečji rad je posebno porastao u starosnoj grupi od 5 do 11 godina.

Poljoprivreda, usluge i industrija su oblasti u kojima deca najčešće rade, kako u Srbiji, tako i u svetu.

U Srbiji od oko 860.000 dece uzrasta do 17 godina oko 82.000 je izloženo raznim oblicima dečjeg rada. Na opasnom radu identifikovano je oko 20.000 dece, i to su uglavnom deca uzrasta od 15 do 17 godina.

Naš Zakon o radu dozvoljava da dete od 15 godina radi, odnosno da se sa njim može zaključiti ugovor uz saglasnost roditelja i ako taj posao ne ugrožava njegovo zdravlje, moral i obrazovanje.

Uredbom koja se primenjuje od januara 2018. godine određeno je koji su to opasni poslovi kojima deca nikako ne bi smela da se bave. U opasne delatnosti pored ostalog spadaju rudarstvo, seča drveća, kockanje i klađenje. U tim oblastima deci je rad zabranjen.

Prema agendi ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija 2025. godina predstavlja rok za eliminaciju dečjeg rada, zbog čega su mnogi učesnici konferencije u Durbanu istakli hitnu potrebu da se povrati napredak koji je u mnogim regionima postignut pre pandemije COVID-19.

Preporuke sa Konferencije možete pročitati ovde.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *