Otvorena radionica o potrebnim veštinama u sektoru turizma

U hotelu Metropol u Beogradu danas je počela dvodnevna radionica o potrebnim veštinama u sektoru turizma u Srbiji.

Radionicu je organizovala Unija poslodavaca Srbije uz podršku Međunarodne organizacije rada sa ciljem da se u sektoru turizma, koji je pretrpeo snažan udar krize zbog pandemije kovida, ali istovremeno pokazuje potencijal za snažan rad – ukaže na strategiju i pravac u kojem bi trebalo da se razvija.

Nemanja Radović, pomoćnik ministra turizma i omladine i Miloš Nenezić, i predsednik Unije poslodavaca Srbije

Radionici prisustvuju predstavnici Ministarstva turizma i omladine, Kanclarije za dualno obrazovanje, Saveta za stručno obrzovanje i obrazovanje odraslih, Agencije za kvalifikacije, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Republičkog zavoda za statistiku, obrazovnih institucija iz oblasti turizma i hotelijerstva, poslodavci iz oblasti turizma i hotelijerstva kao i predstavnici sindikata.

,,Turistički sektor u Srbiji pokazuje veliki potencijal rasta, ali za to su nam potrebni i odgovarajući kadrovi. U trenutnom stanju obrazovni sistem je takav da ne stvara kadrove prema potrebama privrede, već prema trenutnoj strukturi profesorskog kadra”, rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, podsećajući da Unija već godinama unazak ukazuje na ovaj problem i da je pokrenula zvaničnu inicijativu za reformu obrazovnog sistema.

,,Obrazovanje, ne samo u sektoru turizma, već i u ostalim industrijama, je jedan od najvažnijih faktora za formiranje kvalitetnih kadrova. U perspektivi, nadam se da ćemo u turizmu i u drugim sektorima napraviti kvalitetne kadrove koji će omogućiti da se svaka industrija razvija. To je ono što je zajednički cilj svima, kao i zadržavanje kvalitetnih kadrova u Srbiji. Ministarstvo turizma podržava, kroz kreditne linije, razvijanje samozapošljavanja u Srbiji, kao i  vraćanje ljudi kroz seoski turizam što će omogućiti ostanak kvalitetnog turističkog kadra u Srbiji“, naglasio je pomoćnik ministra turizma i omladine Nemanja Radović.

„Ova radionica ima za cilj da pruži podršku Uniji poslodavaca Srbije da prikupi korisne inpute o trenutnim trendovima u hotelijerstvu i razume kako oni utiču na zanimanja i šta treba učiniti da bi se rešili nedostaci u znanjima i veštinama u tim zanimanjima”, istakla je Julija Drumea, specijalista za aktivnosti poslodavaca u Međunarodnoj organizaciji rada.

Radionica o potrebnim veštinama u sektoru turizma nastavlja rad po grupama, analiziraće sve aspekte teme kojoj je posvećena. Drugog dana radionice očekuje se usvajanje zaključaka koji će biti osnova za kvalitetnu strategiju u razvoju znanja i kompetencija koje zaposleni u turizmu treba da imaju u budućnosti.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *