Otvoren poziv za dodelu bespovratnih sredstava za program obrazovanja i obuka

Pozivaju se kompanije i institucije pružaoci stručnog obrazovanja i obuka da se prijave za program dodele bespovratnih sredstava namenjen jačanju produktivnosti i konkurentnosti preduzeća.

Cilj Programa je stvaranje visoko obučenih i adekvatno kvalifikovanih kadrova, spremnih da se uključe u radni proces kod poslodavca.

Nosilac programa je Regional Challenge Fund koji nudi savetodavnu podršku i značajna bespovratna finansijska sredstva (od 150.000 do 600.000 evra po projektu), za jačanje dualnog obrazovanja i povećanje kvaliteta i važnosti mera stručnog obrazovanja i obuke.

Preko Regionalnog Challenge Fonda će se konkretno obezbediti: finansijska podrška u infrastrukturu i opremu za obrazovne institucije, obuka nastavnika i zaposlenih mentora u kompanijama, potrošni materijali i sredstva za obuku u obrazovnim institucijama i oprema za bezbednost i zdravlje učenika i trenera u kompaniji.

Ideja je da institucije pružaoci stručnog obrazovanja i obuka oforme partnerstva sa kompanijama (jedna institucija i dve kompanije), radi razvoja programa dualnog obrazovanja kreiranog u skladu sa konkretnim potrebama privrede. Na ovaj način će se mladima dati šansa da steknu stručne kompetencije za rad u struci.

Institucije za stručno obrazovanje i obuku moraju nuditi priznate („akreditovane“) programe stručnog osposobljavanja koji vode do zvanično priznatih kvalifikacija u skladu sa propisima nacionalnih organa za kvalifikacije ili ekvivalentnim telima.

Preduzeća koja apliciraju, (uključujući mala i srednja), treba da budu posvećena pružanju podrške u sprovođenju dualnog obrazovanja i spremna da integrišu elemente praktičnog obrazovanja i učenja kroz rad u svoje radne procese.

U projektu mogu učestvovati javne i privatne obrazovne institucije, koje će angažovati do 15 učenika, odnosno studenata po godini sprovođenja projekta. Dužina trajanja projekta može biti maksimalno četiri godine.

Zainteresovane kompanije i obrazovne institucije se mogu prijaviti podnošenjem Izjave o zainteresovanosti do 30. aprila 2021. godine. Ukoliko Izjava bude prihvaćena, sledi dostavljanje predloga projekta i selekcija.

Više informacija o samom projektu i procesu prijave možete dobiti preko Unije poslodavaca Srbije putem emaila s.budimcevic@poslodavci.rs , ili na sajtu Fonda.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *