Osnovan Koordinacioni tim za praćenje tokova iz oblasti migracija u Republici Srbiji

Vlada Republike Srbije je osnovala Koordinacioni tim za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija u Republici Srbiji, koji je održao i svoj prvi sastanak, dana, 15. janura 2019. godine.

Koordinacioni tim je obrazovan sa zadatkom da prati pitanja i koordinira rad organa državne uprave i posebnih organizacija, u cilju sagledavanja stanja u oblasti ekonomskih migracija i pronalažena rešenja za unapređenje ove oblasti, kao i prevencije daljeg odlaska građana Republike Srbije na rad u instranstvo i podsticanja povratka stručnjaka iz dijaspore, te stvaranja poslovnog i privrednog ambijenta za dolazak stranih stručnjaka. Pored toga, u delokrugu rada Koordinacionog tima je i predlaganje novih rešenja u smislu unapređenja propisa iz oblasti ekonomskih migracija.

Ovo ekspertsko telo čine uvaženi stručnjaci – predstavnici vodećih institucija relevantnih za predmetne oblasti, počevši od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede, Ministarstva finansija, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Stalne konferencije gradova i opština, Srpske akademije nauka i umetnosti, Republičkog zavoda za statistiku, Privredne komore Srbije, Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Beogradu, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, Unije poslodavaca Srbije, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, Instituta društvenih nauka i drugi istaknuti stručnjaci.

Na čelu Koordinacionog tima je gospodin Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U ovoj uticajnoj ekspertskoj grupi, Unija poslodavaca Srbije je predstavljena na najvišem nivou, od strane gospodina Miloša Nenezića, predsednika.

Smatramo da je formiranje Koordinacionog tima veoma odgovoran čin ekonomske politike Vlade Republike Srbije koji dolazi u pravom trenutku, i verujemo da će ovo ekspertsko telo doprineti nacionalnoj konkurentnosti Republike Srbije i konkurentnosti na nivou domaćih preduzeća.

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *