Osam miliona evra za podršku ženskom preduzetništvu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kreditnu liniju u iznosu od osam miliona evra kojom će Banca Intesa podržati ulaganja žena preduzetnica u Srbiji, uz grantove i tehničku podršku koju pruža Švedska.

Zajmovi za preduzeća, na čijem su čelu žene ili su u njihovom vlasništvu, obezbeđeni su u okviru programa EBRD “Žene u biznisu” koji promoviše žensko preduzetništvo i njihovo šire uključivanje u poslovanje kroz olakšani pristup finansijskim sredstvima i znanjima.

Prema podacima Agencije za privredne registre iz 2021. godine u Srbiji je poslovalo 32.733 privrednih društava čiji su osnivači žene i 96.949 preduzetnica.

Žensko preduzetništvo se u svetu prepoznaje kao veliki ekonomski potencijal koji može u velikoj meri uticati na položaj žene na tržištu rada kao i šire u društvu. To je razlog više da se žene preduzetnice konstantno ohrabruju da započnu sopstveno poslovanje, da se ugledaju na već uspešne privrednice i slede njihove primere, ali i da kvalitetno iskoriste finansijsku pomoć koja je opredeljena za preduzetnice. 

Od uvođenja na Zapadnom Balkanu 2014. godine, ovaj program je kroz kreditne linije vredne više od 57 miliona evra podržao preko 4.800 mikro, malih i srednjih preduzeća koje vode žene širom regiona i omogućio im pristup finansiranju, savetodavnim uslugama, obukama, mentorstvima, kao i povezivanje sa drugim preduzetnicama.

Više informacija ovde

Izvor:  Portal Preduzetništva

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *