Okrugli sto sa poslodavcima na temu: Pružanje podrške u zapošljavanju bivših štićenika vaspitno – popravnog doma u Kruševcu

U Startit centru u Beogradu juče je uspešno održan Okrugli sto sa poslodavcima na temu pružanja podrške u zapošljavanju bivših štićenika Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu. Ovo je treći po redu okrugli sto koji je realizovan u okviru Projekta ,,Podrška maloletnim prestupnicima da se ponovo integrišu u društvo i tržište rada“, koji predstavlja deo podrške Evropske unije aktivnom uključivanju mladih. Okrugli sto održan je u organizaciji Centra za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – Neostart uz podršku Unije poslodavaca Srbije, kao deo aktivnosti na Projektu čiji su glavni nosioci Omladinski savet Kruševac i Vaspitno-popravni dom Kruševac, koji je inače i jedina ustanova ovakvog tipa u Srbiji.

Na Okruglom stolu govorili su predstavnici organizacija koje se bave pružanjem podrške različitim ranjivim kategorijama mladih lica: „Neostart“, „Centar za integraciju mladih“, Organizacija „Izlazak“, a priliku za izlaganje dobili su svakako i predstavnici Unije poslodavaca Srbije.

U uvodnom obraćanju Jelena Srnić Nerac iz organizacije „Neostart“ upoznala je prisutne sa glavnim problemima i izazovima ovih mladih ljudi prilikom izlaska iz Vaspitno-popravnog doma i potrebama za širom i organizovanom društvenom podrškom od koje je svakako jedna od bitnijih mogućnost njihovog zapošljavanja. Nakon toga učesnici su imali prilike da čuju nešto više o aktivnostima i naporima Centra za integraciju mladih, koji kao jednu od značajnih usluga ima organizovano Svratište za decu, a pokrtetač je i socijalnog preduzeća „Kafe bar 16“ sa ciljem pružanja socijalne inkluzije mladima po napuštanju Svratišta, kao i predstavnik Organizacije „Izlazak“, koja u svom fokusu ima borbu protiv zavisnosti i resocijlalizaciju. Nakon toga, otvorena je diskusija sa poslodavcima.

Zamenik predsednika Unije poslodavaca Srbije i direktor Centra za obrazovanje ,,Đuro Salaj a.d. Beograd mr Ivan Kovačević istakao je značaj i važnost ove teme i rekao da o njoj treba bolje informisati poslodavce i pokušati razbiti predrasude kako bi više bili spremni da pruže šansu za zaposlenje ovim mladim ljudima. Učesnici su imali priliku da čuju i mišljenje i ostalih poslodavaca koji su prepoznali važnost ove teme sa željom da se uključe i daju svoj doprinos, među kojima su bili predstavnici kompanije „Trayal korporacija“ a.d. iz Kruševca, Omladinske zadruge Sat, Delhaize Srbija, kao i da čuju ohrabrujuće primere dobre prakse od strane Marice Milić predstavnice udruženja „Unija servisera klimatizacije“ čiji članovi već zapošljavaju ove i druge ranjive i teže zapošljive kategorije.

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *