OKO 140 MILIONA DINARA ZA SPROVOĐENJE MERA ODGAJIVAČKOG PROGRAMA U 2018. – PRIJAVE POLJOPRIVREDNIKA DO 27. APRILA

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa u 2018. godini.

Cilj mera za sprovođenje odgajivačkog programa je unapređenje genetskog potencijala u stočarstvu, kako bi se obezbedili uslovi za poboljšanje kvaliteta, kao i ukupne proizvodnje mesa, mleka, jaja, vune, meda i drugih pčelinjih proizvoda. Na taj način domaće tržište bi bilo zadovoljeno u pogledu kvaliteta i zdravstvene bezbednosti proizvoda životinjskog porekla, a tržišni viškovi bi se plasirali na strana tržišta.

Ovim aktom se utvrđuje obim i vrsta mera kod velikih i sitnih preživara, kopitara, u svinjarstvu, živinarstvu, pčelarstvu i akvakulturi, obim sredstava za njeno sprvođenje, kao i način raspodele sredstava. Inače, novac je obezbeđen u budžetu Srbije za ovu godinu.

Pravo na podnošenje zahteva za korišćenje podsticaja ima glavna odgajivačka organizacija, koja ima sedište na teritoriji Srbije. Podnosilac jednim zahtevom može ostvariti pravo na korišćenje više podsticaja, ukoliko ima različitu vrstu životinja. Zahtevi se podnose Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Beograd, a rok je do 27. aprila.

Prema ovom aktu za mere za sprovođenje odgajivačkog programa kod velikih kopitara izdvojeno je oko 95 miliona dinara, za svinjarstvo oko 9,5 miliona dinara, sitnih preživara oko 24 miliona dinara. Za podsticaj kopitara izdvojeno je oko 3,3 miliona dinara, u živinarstvu 648.000, pčelarstvu 3,9 miliona dinara i akvakulturi oko 3,5 miliona dinara.

Dokument sa detaljnijim informacijama možete preuzeti ovde

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *