Održana XVIII sednica Skupštine Unije poslodavaca Srbije

Unija poslodavaca Srbije,  je dana, 15. novembra 2018. godine, održala XVIII sednicu Skupštine pod nazivom ’’Socijalni dijalog i digitalizacija’’.

Na sednici su prisustvovali visoki predstavnici Vlade Republike Srbije, predstavnici međunarodnih organizacija, partnerskih poslovnih organizacija, organizacija zaposlenih, brojnih domaćih i stranih investitora i drugi uvaženi gosti.

Svečani deo sednice Skupštine, otvorio je Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca, istakavši značaj socijalnog dijaloga u svim aspektima poslovanja. Predsednik se osvrnuo i na problem odliva radne snage iz Srbije i prekvalifikaciju kadrova prema potrebama posodavaca. Posebnu pažnju, Unija će usmeriti na zakone i  uredbe, sistem obrazovanja i dijalogu sa socijalnim partnerima u cilju suzbijanja sive ekonomije.

Prisutnima su obratili i Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindkata Srbije, Prof. Dr Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata ’’Nezavisnost’’, usaglasivši se da u Srbiji treba da postoji socijalni dijalog i da su za to podjedanko zaslužni svi socijalni partneri.

Zahvalnicu za uspešnu saradnju i unapređenje socijalnog dijaloga i poslovnog ambijenta, predsednik Unije uručio je Zoranu Đorđeviću, ministru za rad,  zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ljubisavu Orboviću, predsedniku Saveza samostalnih sindkata Srbije, Prof. Dr Zoranu Stojiljkoviću, predsedniku Ujedinjenih granskih sindikata ’’Nezavisnost’’, Vladanu Vasiću, gradonačelniku grada Pirota, dr Draganu Kostiću, direktoru Sobodne zone Pirot, Jasmini Palurović, gradonačelnici grada Kruševca, Raši Ristivojeviću, izvršnom direktoru Aerodroma Nikola Tesla, Kirillu Tyurdenevu, generelnom direktoru NIS-a, Goranu Nešiću, predsedniku upravnog odbora Unije poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanin, Milanu Raduljici, predsedniku Opšteg udruženja opštine Inđija, Draganu Krznariću, predsednik Saveza samostalnih sindikata opštine Inđija, Milutinu Marčeti, sekretaru Opšteg udruženja preduzetnika – Bačka Palanka, Zoranu Netkoviću, generalnom direktoru pomorsko-rečne agencije ‘’Agent plus’’, Peri Škobiću, generalnom sekretaru Saveza računovođa i revizora Srbije i Mirku Vincetiću, direktoru i vlasniku kompanija “Cash Back Imo”.

U radnom delu sednice Skupštine, u kome je učestvovali članovi Predsedništva Unije poslodavaca Srbije  i članovi Unije poslodavaca Srbije, izabran je predsedavajući Skupštine, Dragan Mijanović, usvojen je Izvestaj o radu i plan Unije poslodavaca Srbije,  usvojen je Finansijski izveštaj i dat je predlog novog statuta. Direktor Unije poslodavaca Srbije, Srđan Drobnjaković, istakao je da je od početka godine, Unija dobila  350 novih članova, od kojih su neki NIS, Merkator, Aerodrom Nikola Tesla,  kompanija ’’Agent Plus’’ i ostala mala i srednja preduzeća koja su od velikog značaja za Uniju.

 

Nova tehnološka revolucija ili sve prisutniji naziv ’’Četvrta industrijska revolucija’’, odnosno ’’Digitalna revolucija’’, predstavlja prekretnicu, tj. digitalizaciju ako ne svih , onda gotovo većine aspekata naših života.

Bitno je istaći da je Unija poslodavaca Srbije, inicirala Vladi Republike Srbije donošenje Nacionalne strategije Republike Srbije, uz očuvanje zdrave životne sredine, a kojeg nema bez inovativnih tehnoloških rešenja i digitalizacije. Time bi se povećala efikasnost, smanjili bi se troškovi i kreirala bi se nova vrednost u skoro svim obrastima života i rada, jer proces digitalizacije je najvažniji katalizator inovacija, konkurentrnosti i rasta.

Smatramo da jaka politička volja, posvećenost Vlade Republike Srbije i podrška socijalnih partnera i javnosti, može doprineti kvalitetu ovog procesa i konkurentnosti privrede Srbije, a jaka privreda je jaka Srbija !

 

GALERIJA SLIKA

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *