Održana konferencija ,,Dostojanstven rad u eri digializacije“

U Savezu samostalnih sindikata Srbije održana je konferencija pod nazivom „Dostojanstven rad u eri digializacije“. Konferencija je održana u okviru projekta ,,Danube@work“, koji sprovode socijalni partneri u nekoliko zemljama Dunavskog regiona: Austrije, Bugarske, Rumunije i Srbije.

Događaju je prisutvovao i Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, koji je u uvodnom obraćanju pozdravio prisutne i istakao važnost, značaj i izazove koje digitalizacija dodnosi u svet rada i sa kojima se suočava resor kojim on rukovodi. Na Konferenciju su u više panela govorili i predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, predstavanici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i Unije poslodavaca Srbije.

Učesnici su se složili da digitalizacija u velikoj meri utiče na rad i zapošljavanje i menja sve društvene i ekonomske oblasti života. Ona predstavlja izazov kako za zaposlene, tako i za poslodavce. Neka zanimanja nestaju ili se transformišu, dok se druga pojavlju, što od svih aktera u svetu rada zahteva brojna prilagođavanja i usavršavanja, a od države stalno usklađivanje relevantnih propisa koji ne bi smeili da se odraze na ograničenje prava zaposlenih, već da im pruže zaštitu i da pokušaju da na najbolji način normiraju novonastale odnose, kako bi obezbedili pravnu sigurnost za sve.

U kojoj meri i na koji način fleksibilniji oblici rada utiču na prava zaposlenih, da li ih treba shvatiti kao nužnost i potrebu savremenog načina poslovanja i života kojoj se naše društvo mora prilagoditi, kako u takvim uslovima obezbediti pravnu sigurnost za zaposlene, samo su neka od tema o kojima se povela diskusija. Govoreći na panelu ,,Zaštita dostojanstvenog rada u fleksibilnim oblicima rada“, predstavnica Unije poslodavaca Srbije istakla je da digitalizacija I tehnološki napredak uopšte, nije izazov samo za zaposlene, već i za poslodavce. Fleksibilniji oblici poslovanja kojima se poslodavci prilagođavaju kako bi opstali na tržištu, diktiraju i fleksibilnije oblike rada. Predstavnik Ministarstva zdravlja predstavio je neke od digitalnih platformi koje treba da olakšaju rad ovog resora i svih zaposlenih, ali da prvenstveno pomognu građanima i omoguće im u uvid u svoje zdravstveno stanje i lakše i brže ostvarivanje svih prava.

Iako brza i možda idealna rešenja za sve učesnike u svetu rada nisu moguća, neophodno je neprestano jačanje svesti o izazovima koje digitalizacja rada donosi i pronalaženje adekvatnih rešenja na nacionalnom nivou. Upravo zato neophodna je i bliska međunarodna saradnja i razmena iskustva. Ovaj  projekat, iako ne nudi rešenja za digitalizaciju rada u celini, svakako će doprineti prevazilaženju specifičnih izazova u pojedinim sektorima i oblastima rada, uključivanjem glavnih aktera na tržištu rada.

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *