Održan sastanak Sektora metalne industrije, elektroindustrije, rudnika metala i metalurgije Unije poslodavaca Srbije

Sektor metalne industrije Unija poslodavaca Srbije

Sastanak je održan 06.04.2020.godine, putem video linka i na istom su učestvovali: Andreja Brkić predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije; Vasa Žigić, Valjaonica bakra Sevojno, predsednik Sektora; Marko Bjeletić, Fruveimpex doo, zamenik predsednika Sektora;Dejan Čolić, Newmet AG – Nissal, Niš; Darko Đorić, Mind Group i Miloš Zdravkovič i Ivona Gnjatović, Metalfer Steel Mill.

Na sastanku se diskutovalo o predlozima za preciziranje i dopunu ekonomskih mera koji je Unija poslodavaca Srbije uputila Kriznom štabu za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti Covid-19 po privredu. Učesnici su se saglasili sa poslatim dokumentom, istakavši da je izuzetno važno što pre doneti pravni okvir i početi sa primenom mera na bazi jasno definisanih mehanizama i kriterijuma.

Istaknuto je da postoji problem koji se tiče svih koji se bave preradom sirovina i da prioritet, u ovoj situaciji, treba da bude otežan izvoz ili zabrana izvoza sekundarnih sirovina. Predlog je da sirovine uvek budu dostupne, i da je neophodno osloniti se i na male i srednje domaće kompanije u pogledu toga. Sada je jasno da se sve ono na šta su ukazivali domaći prerađjivaci ispostavilo kao tačno i da to svuda treba objaviti i potencirati na navedenom. To je bila i jedna od centralnih tema diskusije: vanredne mere zahtevaju vanredne poteze i mnoge kompanije su zavisne od raspoloživih sirovina i primarnih i sekundarnih. U trenucima kada partneri ne mogu da rade puno radno vreme niti mogu da ispune svoje ugovorne obaveze, za vreme trajanja vanrednog stanja treba da bude ograničen izvoz sekundarnih sirovina. Problem je akutan, ali može biti strateški važan. Svaki zastoj u protoku sirovina može da bude krajnje ozbiljan za dalji rad, da ugrozi ugovore koji već postoje kao i funkcionisanje svake fabrike ponaosob. Ovo je momenat da se zaštiti domaća proizvodnja kako u smislu izvoza tako i uvoza, i neophodno je napraviti strategiju.

Pored zahteva da se ograniči izvoz sirovina složili su se da je neophodno insistirati da se dozvole koje se očekuju tj. gde su podneti zahtevi za uvoz sekundarnih sirovina izdaju u najkraćem mogućem roku.

Razgovaralo se i o predlogu u vezi formiranja Sektora prerade voda i zaštite životne sredine,uz obrazloženje da je ova oblast od veoma velikog značaja za privredu Srbije.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *