Održan Kolegijum Socijalno-ekomomskog saveta Republike Srbije

Kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije održan je 24.avgusta 2021. godine, u Uniji poslodavaca Srbije. Na sastanku se razgovaralo o minimalnoj ceni rada , dogovorena je sednica Socijalno ekonomskog-saveta Republike Srbije za 02.09.2021. godine, i utvrđen dnevni red za istu.

Kolegijumu su prisustvovali Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, prof.dr. Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja , Miloš Nenezić predsednik Unije poslodavaca Srbije , Ljubisav Orbović predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije , Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata ” Nezavisnost”, i Dušan Petrović sekretar Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije.

Kada je reč o minimalnoj ceni rada, predsednica Vlade je rekla da su predstavnici Ministarstva finansija predložili da minimalna cena rada bude 35.012 dinara, s čim se predstavnici sindikata i poslodavaca nisu saglasili. Sindikati su ostali pri stavu da minimalna cena rada mora biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom, dok su poslodavci ostali pri stanovištu da minimalna cena rada za iduću godinu bude veća za šest odsto, koliko se očekuje da bude privredni rast, ali i istakli da bi pristali na veći iznos ukoliko ih država oslobodi određenih parafiskalnih nameta.

Istakla je da razume sindikate, ali da sa druge strane mora postojati razumevanje i za poslodavce jer je minimalna cena rada povećavana i prošle godine u vreme ekspanzije korona virusa, dodavši da je država značajan deo troškova preuzela na sebe i da je svaki put kada je povećavan minimalac, smanjivala doprinose za poslodavce.

“Na nama je da sednemo i razgovaramo i da imamo jasan plan. Sindikati su važni jer oni imaju dužnost da objasne svom članstvu koji je to put kojim mi idemo, a sa druge strane poslodavcima da obezbedimo da oni imaju jasan okvir i bezbedne uslove poslovanja da bi ostajali u Srbiji i drugi dolazili. Mi moramo da budemo, pre svega, odgovorni.”, rekla je predsednica Vlade.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *