Od sledeće nedelje carinske olakšice za poslodavce

Krajem prošle godine izmenjen je Zakon o ulaganjima na način koji će omogućiti da domaći i strani investitori budu oslobođeni carinskih dažbina za nabavku mašina koja predstavljaju ulog u osnovni kapital, a na sednici Vlade Republike Srbije, održanoj prošle nedelje usvojena je Uredba o uslovima, načinu i postupku oslobođenja od carinskih i drugih dažbina na uvoz opreme (“Službeni glasnik RS” broj 34/2019), koja stupa na snagu 25. maja 2019. godine.

Uredbom se bliže uređuju:

– uslovi, način i postupak oslobođenja od carinskih i drugih dažbina na uvoz opreme ulagača, osim poreza na dodatu vrednost;

– maksimalni dozvoljeni iznos sredstava podsticaja;

– uslovi za ostvarivanje povlastice;

– postupak za ostvarivanje povlastice i

– rok za zabranu otuđenja i ograničenje raspolaganja.

Privredno društvo registrovano u Republici Srbiji, koje je korisnik carinske povlastice (u skladu sa ovom uredbom),  ima obavezu da u Registru privrednih subjekata upiše zabeležbu ulaganja-nabavke opreme koja će biti uvezena kao ulog ulagača, dok je Agencija za privredne registre dužna da u roku od 60 dana, računajući od 25. maja 2019. godine,  posredstvom informacionog sistema dostavi podatke Upravi carina o upisanim zabeležbama ulaganja.

Do ovih povlastica je došlo tako što su inicijative Unije poslodavaca Srbije podržane od strane reprezentativnih sindikata i Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, a pod okriljem Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije i pomoć Privredne komore Srbije uz veliko razumevanje Ministra finansija Republike Srbije, Siniše Malog i Ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zorana Đorđevića.

Ovim se zahvaljujemo svim privrednicima koji su nam ukazali na moguća rasterećenja privrede i na taj način uticali da se pokrenu i usvoje inicijative  od značaja za bolje uslove poslovanja u Republici Srbiji, reprezentativnim sindikatima, Privrednoj komori Srbije i Vladi Republike Srbije koja je ispunila svoje obećanje.

Uredbu možete preuzeti ovde

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *